Rada bezpečnosti OSN bude znovu jednat o Sýrii

Nepokoje v Sýrii

Nepokoje v Sýrii

Rada bezpečnosti (RB OSN) Organizace spojených národů příští čtvrtek znovu zasedne k jednání o lidských právech a rostoucí humanitární krizi v Sýrii. Informuje o tom agentura Mediafax.

Na zvláštním zasedání 18. srpna vystoupí komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová a náměstkyně tajemníka pro koordinaci humanitární pomoci Valerie Amosová, napsala francouzská diplomatická mise při OSN na Twitteru. Francie se spolu s dalšími evropskými zeměmi dožadovala dalšího jednání, aby udržela tlak na syrského prezidenta Bašára Asada, píše Mediafax.

Rada bezpečnosti 3. srpna odsoudila násilí v Sýrii a od té doby každou středu pořádá jednání o situaci v blízkovýchodní zemi. Vrcholný představitel OSN varoval RB, že Asad pokračuje v brutálním potlačování protirežimních protestů navzdory volání rady po okamžitém ukončení násilností.

Západní státy podle Mediafaxu tlačí na Radu bezpečnosti, aby zaujala razantnější postoj proti Asadovi. Úsilí ale hatí Čína a Rusko, které se obávají vojenské akce podobné té v Libyi.

Protesty proti režimu prezidenta Bašára Asada, inspirované povstáním v Tunisku, Egyptě a dalších arabských zemích, propukly v březnu. Na kontě mají přes 2150 potvrzených obětí. Pětačtyřicetiletý Asad se postavil do čela země v roce 2000, kdy v prezidentském úřadě po třech desetiletích nahradil svého zesnulého otce Háfize.