Real Madrid vystřídá Manchester na pozici nejdražšího klubu světa

Stadion Real Madridu

Stadion Real Madridu Zdroj: dmoz via Flickr

Čerstvý vítěz Ligy mistrů Real Madrid má nakročeno k titulu nejhodnotnějšího fotbalového klubu světa. Jak ukazuje aktuální analýza společnosti KPMG, žebříčku dosud vévodí Manchester United. Nejen úspěch bílého baletu, ale také zvýšený zájem investorů o španělský fotbal by měl tabulku nejcennějších týmů zásadně přepsat.

KPMG vyhodnotila 32 největších fotbalových klubů na základě dostupných informací o jejich financích a úspěchů v soutěžích. Jejich hodnota v souhrnu činila 26,3 miliardy eur (téměř 711 miliard korun). Celá jedna třetina této částky je soustředěná jen do třech týmů: Manchester United, Real Madrid a FC Barcelona. První místo obsadil Manchester s hodnotou ve výši 2,9 miliardy eur (více než 78 miliard korun), druhý Real Madrid zaostal jen o „drobné“.

Podle KPMG je otázkou času, než Real Madrid Manchester překoná. Za poslední tři roky je totiž výrazně úspěšnější. Pravidelně hraje v závěrečných kolech Ligy mistrů, vyhrál před dvěma lety, vyhrál i letos. Naopak Manchesteru budou v příští sezoně příjmy z Ligy mistrů chybět (letos se nedostal ze skupiny).

12 nejhodnotnějších fotbalových klubů světa (v milionech eur)12 nejhodnotnějších fotbalových klubů světa (v milionech eur)12 nejhodnotnějších fotbalových klubů světa (v milionech eur) | Repro bloomberg.comZdroj: KPMG, Bloomberg

Doména Anglie

Žebříčku KPMG vévodí především anglické kluby - v top desítce je jich hned pět, celkově sedm. Už v brzké době ale do hodnocení výrazně promluví celá španělská La Liga, uvádí Bloomberg.

Šéf marketingu španělského fotbalu Adolfo Bara věří, že na jih Evropy zamíří velké peníze jako do anglické ligy, a to nejen díky úspěchu Realu. „Příležitosti ve Španělsku jsou skutečně obrovské, protože naše kluby jsou finančně stabilní a levné,“ uvedl Bara. „Když vidím, jakou částku investoři platí anglickým klubům, rozhodně nemají šanci dostat své peníze zpět,“ uzavírá.

Forbes má už jasno: Real Madrid je nejcennějším klubem
Své hodnocení nejcennějších sportovních klubů světa (tedy ne jenom fotbalových) má také Forbes. Podle magazínu, který volí jinou metodiku výpočtu, je madridský velkoklub suverénně nejcennějším klubem vůbec.
Hodnota Realu je podle Forbesu 3,26 miliardy dolarů (79 miliard korun). Královský tým porazil i klub amerického fotbalu Dallas Cowboys a baseballový New York Yankees. Oba slavné americké týmy jsou shodně na druhém místě s hodnotou 3,2 miliardy dolarů.

Tygři z Kuang-čou ilustrují vzestup čínského fotbalu