Řecko dostane další miliardy z EFSF

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Evropský fond finanční stability (EFSF) Řecku uvolní další část úvěru v objemu 5,2 miliardy eur (asi 131,3 miliardy korun). Rozhodla o tom správní rada fondu. Část v objemu 4,2 miliardy eur bude uvolněna hned ve čtvrtek, zbylá miliarda až příští měsíc v závislosti na tom, jak ji Řecko bude potřebovat.

„Peníze dostanou,“ cituje agentura Reuters zdroj, který se účastnil telekonference členů vedení EFSF. Další zdroj pak potvrdil, že platba bude uvolněna.

EFSF má možnost půjčit členům eurozóny zhruba 700 miliard eur a na jeho správě se podílí všech 17 členských zemí. Uvolnění tranše podle původního plánu Řecku umožní splatit krátkodobé závazky vůči věřitelům. Hlavně je to výplata kuponů ze splatných státních dluhopisů.

Dluhopisové a měnové trhy v Evropě dnes výrazně kolísaly a během dne měly vysoké ztráty. Důvodem byly právě obavy, že vedení záchranného fondu by uvolnění další tranše úvěru pro Řecko mohlo pozdržet.

Část politických stran v Řecku totiž veřejně deklarovala, že by země měla upustit od slibů, které dalo Mezinárodnímu měnovému fondu a partnerům v EU výměnou za finanční pomoc. Prounijní strany Nová demokracie a PASOK přitom po volbách nemají dost poslaneckých křesel pro sestavení vlády.

Pokud by Řecko slíbené peníze včas nedostalo, čelilo by vážným finančním problémům. Země nemá dost peněz na platy státních zaměstnanců, natož na splátku dluhopisů, která připadá na 15. května. Tento dluhopis Řecko úplně nevyměnilo v rámci restrukturalizace dluhu, na níž se dohodlo s věřiteli. Splatit bude třeba asi 435 milionů eur (zhruba 11 miliard korun).