Řecko se pomalu zotavuje, sní o emisi nových dluhopisů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Evropské finanční trhy nadále rostou, posilují jak akcie, tak dluhopisy. To pomáhá dojmu, že dluhové krizi eurozóny pomalu zvoní hrana. A Řecku začíná růst sebevědomí.

Starý kontinent jako by se octl v záplavě pozitivních zpráv. Irsko, které opustilo záchranný program na konci minulého roku, tento týden úspěšně prodalo dluhopisy. Portugalsko mělo svoji aukci dluhopisů včera. Banky ve Španělsku a dalších zemích evropské periferie sužovaných krizí si nikdy nemohly půjčovat tak levně jako nyní. Evropský akciový index Stoxx Europe 600 v polovině týdne dosáhl nejvyšší hodnoty od května 2008 a společná evropská měna je vůči dolaru nejsilnější od roku 2011.

Sebevědomí eurozóny a především jejích periferních členů dostoupilo pomyslného vrcholu. Samotné Řecko, které v roce 2009 dluhovou krizi rozpoutalo a muselo být dvakrát zachraňováno před bankrotem, by se letos rádo vrátilo na trhy emisí prvních dluhopisů po několika letech.

Návrat Řecka na trhy by znamenal skutečný úspěch. Dluhová krize si vyžádala kolaps několika evropských vlád a růst nezaměstnanosti v eurozóně na 12 procent. Obrat přinesl památný slib šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho z července 2012, že ECB udělá cokoli, aby zachránila euro. „Trhy jsou nyní velmi optimistické,“ uvedl pro Bloomberg Daniel Loughney z londýnské AllianceBernstein Holding, která spravuje 446 miliard dolarů. „Investoři vědí, že ECB udělá cokoli, aby jim pomohla. Je to v zájmu všech.“

V loňském roce na řeckých dluhopisech slušně vydělalo několik finančních žraloků. Hodnota řeckých dluhopisů v loňském roce stoupla o 47 procent, na této vlně se svezla třeba Black Rock či Franklin Templeton. Podle indexů Bank of America Merrill Lynch spadl průměrný výnos desetiletých dluhopisů v eurozóně na 2,55 procenta, hodnotu před krizí nikdy neviděnou.