Ricin Obamovi zřejmě poslal psychicky nemocný muž

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk

Byl dobrým otcem, tichým sousedem a bavičem, který na večírcích předváděl Elvise Presleyho. Jiní ho ale popisují jako muže, který se začal chovat zvláštně, když se snažil všemi možnými způsoby upozornit na jím údajně odhalený černý trh s lidskými orgány. Tak charakterizují známí Paula Kevina Curtise, 45letého muže, který byl ve čtvrtek obviněn z ohrožení života prezidenta Baracka Obamy a dalších osob, uvedla agentura AP. Muž jim měl zaslat dopisy obsahující jedovatý ricin.

Curtis umístil během posledních několika let na internet množství vzkazů, ve kterých popisoval událost, která, jak říkal, „změnila navždy můj život“. Šlo o údajný nález částí těla a orgánů zabalených v plastových pytlích v malé lednici v nemocnici, kde pracoval před více než deseti lety jako údržbář.

Snažil se o tom informovat úřady, zveřejnil to právě na internetu, ničeho ale nedosáhl a získal pocit, že mu v tom brání právě americká vláda. Jeho snaha vydobýt si pozornost na vyšších místech měla vyvrcholit právě zasláním dopisů prezidentu Baracku Obamovi, republikánskému senátorovi za stát Mississippi Rogeru Wickerovi a rovněž soudkyni Sadie Hollandové ze stejného státu. Byl v nich i vzkaz: „Možná teď mám vaší pozornost, i když to znamená, že někdo musel zemřít.“

„Trpí maniodepresivní psychózou a jediné, co vám mohu říct, je, že nebral své léky,“ uvedla Curtisova bývalá manželka Laura. Podle Jima Waida, jejich rodinného advokáta, předepsal lékař Curtisovi léky před třemi lety. „Když bere léky, je skvělý, milý, funguje. Když ne, nastává problém,“ řekl Waide. Jak dodal, dost často si poté myslí, že se všichni proti němu spikli.

Curtis se ještě ve čtvrtek krátce objevil před soudem, na sobě měl tričko s Johnnym Cashem. „Tvrdí, že to stoprocentně neudělal,“ řekla jeho advokátka Christi McCoyová. Před soudce by se měl znovu dostavit dnes odpoledne amerického času.

Bývalá manželka Laura, se kterou má čtyři děti, si nedokáže představit, že by něco takového mohl udělat. „To, co říkají, na něj nesedí. Dokud neuslyším od něj, že to udělal, neuvěřím tomu,“ uvedla Laura Curtisová. Žili spolu deset let. Jejich děti, ve věku 8, 16, 18 a 20 let, prý navštěvoval téměř denně. Tomu nejmladšímu prý nedávno koupil kolo.

Podle Curtisových známých bylo ale jeho chování dost nevyzpytatelné a podivínské. Advokát David Daniels s ním před deseti lety spolupracoval, měli spolu organizovat jednu show. Večer po jedné ze zkoušek přišel Curtis k jeho autu. „Začal mlátit do oken a šíleně křičet. Myslel jsem si, že si dělá legraci, ale nebylo tomu tak. Měl šílený záchvat,“ vzpomínal Daniels. V ruce prý držel lahev od piva a hrozil mu. Tak advokát vytáhl pistoli a řekl: Jestli mě praštíš, Kevine, zabiju tě. Vše trvalo asi 15 minut a Daniels následně zažaloval Curtise za napadení. Do vězení na šest měsíců ho tehdy poslala právě soudkyně Sadie Hollandová.

Ve čtvrtek pozdě večer i laboratorní testy potvrdily, že dopisy pro prezidenta Obamu a senátora Wickera obsahovaly ricin. Curtise FBI zadržela ten samý den v jeho domě ve městě Corinth v Mississippi. Podle Raymonda Zilinskase, odborníka na chemické a biologické zbraně, není příliš složité vyrobit si ricin nízké koncentrace podle různých návodů na internetu. Pro koncentrovanější látku je ale již potřeba laboratorní vybavení.

Laura Curtisová si nemyslí, že by její bývalý muž věděl, jak se ricin vyrábí. Neměl prý ani příliš peněz, aby ho sehnal - měsíčně dostával jen invalidní důchod.