Romney dotahuje Obamův finanční náskok

Mitt Romney

Mitt Romney Zdroj: profimedia.cz

Dosud nezpochybnitelná finanční výhoda Baracka Obamy nad Mittem Romneym začíná mizet. Přestože podle Federální volební komise měl ke konci dubna prezident na volebním kontě 147 milionů dolarů a jeho pravděpodobný republikánský vyzývatel jen 61,4 milionu, Romney začíná Obamův náskok rychle stahovat. Od chvíle, kdy se stal zřejmým republikánským kandidátem, má nárok i na stranické peníze od republikánů. Ještě koncem března byl poměr hotovosti obou kandidátů 10:1 v Obamův prospěch.

Prezidentův tým na situaci reaguje zesílenou aktivitou a smrští fundraisingových aktivit plánovaných na příští týdny. V New Yorku bude prezident získávat dárce na večeři ve společnosti svého předchůdce Billa Clintona, jeho manželka Michelle zase na party v domě herečky Sarah Jessicy Parkerové. Volební tábor v Los Angeles spustil kampaň zaměřenou na homosexuální komunitu.

Hlavním zdrojem pro Obamu zůstávají odbory, od kterých během dubna získal 1,25 milionu. Pro Romneyho jsou páteří kampaně finanční investoři. Republikán se také může spolehnout na takzvané SuperPACs, tedy organizace, jež mohou kandidáty podporovat nepřímo, ale neomezeným množstvím peněz. „Před začátkem volebního cyklu si nikdo neuvědomil, kolik peněz bude ve hře. Je to zcela nový svět financování kampaní,“ popisuje situaci bývalý demokratický kongresman Martin Frost. Právě demokraté mají zatím s využitím SuperPACs problémy a někteří analytici naznačují, že zaspali.

Obama opět značně spoléhá na drobné příspěvky od velkého počtu dárců, vzhledem k pozměněné náladě ve společnosti však úspěch podobný tomu před čtyřmi lety asi nezažije. Tehdy s pomocí chytré on-line kampaně zamířené na mladé a nerozhodnuté voliče zvládl oslovit tři miliony dárců, od kterých vybíral po 250 dolarech. Na internetové kampani zatím Obama utratil patnáctkrát víc peněz než Romney.