Romney drtí Obamu. Opět vybral více peněz na volby

Mitt Romney

Mitt Romney Zdroj: CTK

Republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Mitt Romney v červenci opět porazil svého soka. Vybral totiž na volby více než současný šéf Bílého domu Barack Obama. Až do letošního dubna přitom Romney ve výběru volebních příspěvků na Obamu silně ztrácel.

Zatímco současný prezident získal od příznivců kolem 75 milionů dolarů (asi 1,9 miliardy korun), jeho vyzývatel obdržel zhruba o 26 milionů dolarů (asi 655 milionů korun) více. Útěchou může být prezidentovi jen ten fakt, že ačkoli sám Obama vybral více peněz než v červnu, Romney svůj rekord z června nepřekonal. Tehdy mu na kampaň přispěli dárci částkou 106,1 milionu dolaru (2,2 miliardy korun). I tak je ale Romney na dobré cestě splnit svůj avizovaný cíl, kterým je shromáždit od dárců na kampaň 800 milionů dolarů.

Obamův tým musí stále častěji vybízet prezidentovy stoupence k větší aktivitě. Je si totiž vědom toho, že republikáni budou mít v závěrečných týdnech kampaně značnou finanční výhodu. Tato situace je pro Obamu novinkou. Při své minulé kandidatuře dokázal Barack Obama získat nejvíce finančních prostředků ze všech prezidentských kandidátů. Jednalo se zhruba o 745 milionů dolarů (15,15 miliardy korun). Jeho protivníkovi Johnu McCainovi se podařilo shromáždit ani ne polovinu z této částky, necelých 370 milionů dolarů (7,52 miliard korun).

Obama měl nad svým protivníkem dlouho navrch i letos. Zdálo se, že stejně jako v minulé prezidentské kampani nebude mít problém svého protivníka v množství prostředků předčít. Romney ale od okamžiku, kdy si neoficiálně zajistil nominaci strany na prezidenta, výrazně zlepšil výběr. Jeho výhodou je i to, že jej podporují spíše bohatší dárci. A zatímco Obamův štáb hlásí, že 98 procent příspěvků obdržených v červenci činily částky pod 250 dolarů, u jeho republikánského protivníka to byla zhruba jen čtvrtina darů.

Současný prezident nad ním zatím vede jen ve výdajích na kampaň. Do konce června za ni utratil již 400 milionů dolarů, což je daleko více než kterýkoli jiný obhájce prezidentského úřadu. A tak není divu, že podle amerických politologů bude letošní volební kampaň nejdražší v americké historii a očekává se, že by za ni oba politické tábory mohly vydat až po miliardě dolarů. Prezidentské volby se letos ve Spojených státech uskuteční 6. listopadu.