Romney má tři další státy

Mitt Romney

Mitt Romney Zdroj: profimedia.cz

Bývalý massachusettský guvernér Mitt Romney je opět blíž republikánské nominaci do prezidentského souboje s Barackem Obamou. Zvítězil v primárkách ve Wisconsinu, Marylandu i v hlavním městě Washingtonu. Jeho největší rival Rick Santorum se ale stále nemíní vzdát.

Romney má podle aktuálního propočtu podporu 655 delegátů, Santorum za ním zaostává téměř o čtyři stovky hlasů. Přesto se ale tvrdošíjně brání tlaku významných straníků, kteří mu důrazně doporučují, aby skončil.
Šéf senátních republikánů Mitch McConnell se domnívá, že v rámci snahy porazit Obamu by se měli vzdát všichni konkurenti Romneyho.

„Podle mě je zcela jasné, že je v nejlepším zájmu naší strany v tomto mimořádném okamžiku postavit se za osobu, jež se zjevně stane naším kandidátem, a připravit půdu proti nynějšímu prezidentovi Spojených států,“ řekl CNN.

Výzvy ale mají opačný efekt. Podle Santoruma potvrzují, že je pro Romneyho stále hrozbou. „Toto všechno mě dodává odvahu,“ podotkl. Někdejší senátor sází na to, že Romney neshromáždí potřebných 1144 delegátů.
O vítězi by se pak rozhodovalo až na nominačním sjezdu strany koncem srpna.