Romney mírní tón vůči přistěhovalcům

Mitt Romney

Mitt Romney Zdroj: profimedia.cz

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Mitt Romney oproti dřívějšku umírnil svá prohlášení týkající se imigrační politiky. Komentátoři míní, že teď, když si zajistil dostatek stranických delegátů, chce nalákat voliče z řad přistěhovalců, kteří mohou blížící se volby výrazně ovlivnit.

Během setkání se zástupci hispánské menšiny uvedl, že bude spolupracovat s právníky na hledání dlouhodobého řešení, jež by umožnilo mladým ilegálním přistěhovalcům zůstat ve Spojených státech. Na detaily byl však skoupý.

„Budu upřednostňovat opatření, která posílí legální imigraci a učiní ji transparentnější a jednodušší. A problémem ilegální imigrace se budu zabývat civilizovaným a rozhodným způsobem. Nemusíte vždy souhlasit, ale když vám dám slib, tak ho také dodržím,“ prohlásil.

Průzkumy hovoří jasně. Současný prezident Barack Obama, který nedávno ohlásil zastavení deportace části ilegálních imigrantů, vede mezi Hispánci nad Romneym v poměru 3:1. Republikán šéfa Bílého domu nařkl z toho, že považuje jejich hlasy za jisté a nedělá vůbec nic pro trvalé řešení problémů. Sám například navrhuje rozšířit dostupnost zelených karet pro příbuzné rezidentů a nadané studenty a zajistit občanství příslušníkům armády.