Romney na jihu propadl, náskok si drží

Mitt Romney

Mitt Romney Zdroj: profiemedia.cz

Primárky ve dvou jižanských státech způsobily další zmatky v rozhodování republikánů, koho vyslat do boje proti prezidentovi Baracku Obamovi. V Alabamě a Mississippi nevyhrál ani nejsilnější adept, ale pro některé voliče příliš umírněný Mitt Romney, ani Newt Gingrich, který si od jihu hodně sliboval. Porazil je Rick Santorum. Znovu se proto hovoří o tom, že by Gingrich měl z klání odstoupit, a pomoci tak Santorumovi porazit Romneyho.

„Je načase, aby se konzervativci spojili. Jestliže nominujeme konzervativce, přemůžeme Obamu,“ míní Santorum. „Myslím si, že Gingrich nám teď škodí. Je čas, aby se Newt postavil za Ricka,“ citoval New York Times Dereka Dakea z Lafayette v Louisianě.

Santorum skončil v Alabamě před Gingrichem s více než pětiprocentním náskokem, v Mississippi je dělila necelá dvě procenta. Někdejší předseda Sněmovny reprezentantů sice bývalému senátorovi blahopřál, nijak ale nenaznačil, že se hodlá vzdát. Podotkl, že když jsou v zápase proti Romneymu dva, má to své výhody.

V obou státech třetí Romney se může utěšovat výhrou na Havaji a v Americké Samoji. „S delegáty, které jsme tuto noc získali, jsme dokonce ještě blíže nominaci,“ zdůraznil v prohlášení. „Jestliže jste favorit, a skončíte třetí, nejste příliš favorit. Snaha elitních médií přesvědčit zem, že Romney je nevyhnutelný, ztroskotala,“ komentoval ale jeho skóre Gingrich.

Odborníci však dávají za pravdu spíše Romneymu a podotýkají, že čas a matematika pracují proti Santorumovi. Romney měl podle jednoho z propočtů 495 delegátů, Santorum 252. Dělí je tedy téměř stejný rozdíl, jako před posledními primárkami. „Pro Santoruma je trochu pozdě,“ připouští stratég republikánů Adam Temple.

Navzdory převažujícím obavám republikánů z voleb se objevují i opačné názory, podle nichž bude osobnost, která vzejde z tuhého boje schopnější dosáhnout úspěchu. „Smyslem není ukončit brzy primárky, ale Obamovo prezidentství,“ zdůraznil William Kristol z Weekly Standard.