Rudd: Do sebe zahleděná Evropa si kope vlastní hrob

Kevin Rudd

Kevin Rudd Zdroj: profimedia.cz

Australský ministr zahraničí Kevin Rudd se na mezinárodní konferenci v Mnichově pustil do kritiky Evropy. Kvůli dluhovým problémům se starý kontinent podle Rudda začal příliš zabývat sám sebou a postupně ztrácí pozici ve světovém hospodářství. Evropě tak prý hrozí to, že nedokáže těžit z rychlého růstu Číny i zbytku Asie a ztratí vliv. Podle Rudda si nekonečnými debatami o vlastních problémech kope jako globální mocnost hrob.

Evropa ztrácí pozice ve světovém obchodě i možnost ovlivňovat globální politiku, myslí si Rudd. Přitom má podle australského ministra zahraničí zejména v diplomacii mnoho co nabídnout. Všímat by si Evropa měla hlavně rychle rostoucí Asie, která by mohla brzy starý kontinent zastínit.

„Evropa se čím dál víc noří do vlastních interních ekonomických problémů, těch eurozóny obzvláště, že se může brzy prodebatovat až ke ztrátě pozic ve světové ekonomice a tím p

Podle australského politika je načase, aby se Evropa opět začala zajímat i o dění ve zbytku světa. Evropský komisař pro vnitřní trh Michel Barnier ale kritiku důrazně odmítl. Podle něj Evropa z krize naopak vyjde lépe organizovaná a posílená.