Ruská policie zatkla členky Pussy Riot. Chystaly protest v Soči

Naděžda Tolokonnikovová

Naděžda Tolokonnikovová Zdroj: CC BY-SA 3.0: Denis Bochkarev - Wikimedia Commons

Ruská policie dnes v Soči zadržela členky punkové skupiny Pussy Riot Mariju Aljochinovou a Naděždu Tolokonnikovovou. Dívky údajně chtěly v Soči natočit hudební film s názvem „Jak tě Putin naučí milovat svou vlast“. Oficiálním důvodem zadržení je podezření z krádeže.

Tolokonnikovová na svém twitterovém účtu napsala, že spolu s Aljochinovou byla zadržena dnes dopoledne v sočském přístavu. Potvrdila, že zadržení souvisí s podezřením z trestného činu krádeže. Dívky byly spolu s dalšími sedmi aktivisty přinuceny nastoupit do policejního automobilu a převezeny k výslechu v Adleru.

Aljochinová na téže internetové síti uvedla, že v předchozích dvou dnech byly obě předvedeny k výslechu už dvakrát. „V neděli nás drželi sedm hodin, v pondělí jsme strávily deset hodin v (kontrarozvědce) FSB,“ uvedla Aljochinová.

Tolokonnikovová a Aljochinová se proslavily takzvanou protiputinovskou „punkovou modlitbou“ v moskevské pravoslavném chrámu. Za tyto výtržnosti byly v roce 2012 odsouzeny k dvěma letům vězení. Loni v prosinci byly krátce před vypršením trestu z vězení propuštěny v rámci prezidentské amnestie.