Rusko chce zkoumat údajné masové hroby, Kyjev to má za provokaci

Proruský rebel

Proruský rebel Zdroj: ctk

Rusko žádá nezávislé mezinárodní vyšetřování, které by vysvětlilo původ hrobů, jež proruští separatisté údajně našli poblíž ukrajinského Doněcku. Podle Moskvy je možná masové pohřebiště důkazem spáchání válečného zločinu ze strany ukrajinských jednotek, které prý na místě operovaly. Kyjev obvinění odmítá, podle něj jde z ruské strany o předem plánovanou provokaci.

Doněčtí separatisté tvrdí, že v úterý našli u obce Nyžňa Krynka asi 60 kilometrů od Doněcku dva hroby. Podle agentury Interfax v jednom z nich byla těla čtyř civilistů a ve druhém těla pěti povstalců.

Podle poslance Vjačeslava Nikonova, člena nejužšího vedení kremelské strany Jednotné Rusko, první ohledání těl ukázalo, že ostatky patří především mladým ženám, které byly znásilněny, mučeny a posléze zastřeleny. Jedna z nich prý byla těhotná, uvedla s odvoláním na Nikonova agentura ITAR-TASS. Mluvčí povstalců tvrdí, že některá těla měla oddělenou hlavu.

Agentura Ria Novosti citovala zmocněnce ruského ministerstva zahraničí pro lidská práva Konstantina Dolgova, podle nějž místo, kde se hroby našly, bylo ještě nedávno pod kontrolou jednotek ukrajinské provládní Národní gardy. To podle něj ukazuje a možné pachatele.

OBSE i Rada Evropy

O nálezu zatím široce informují až na výjimky pouze ruská média. Mluvčí ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Andrij Lysenko vyloučil, že by jednotky Národní gardy mohly mít na svědomí úmyslné zabíjení civilistů. Podle něj je zpráva „dobře naplánovanou, ale poněkud špatně promyšlenou provokací“ ze strany Moskvy.

Šéf zahraničního výboru ruské Státní dumy Alexej Puškov chce, aby se na vyšetřování celé záležitosti podíleli pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a Rada Evropy, protože podle něj Kyjev není schopen vést nezávislé prověřování. Ani jedna z organizací se k tomu zatím nevyjádřila.