Rusko trápí levná ropa, státní kasa tratí dvě miliardy dolarů měsíčně

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil Zdroj: Rosneft

Ceny ropy v posledních měsících postihl téměř volný pád, což přidělává vrásky Moskvě. Při sestavování státního rozpočtu, který ve velkém spoléhá na peníze z prodeje ropy, totiž tamní ministerstvo financí při odhadování příjmů kalkuluje s cenou kolem sta dolarů za barel. Ropa ale již klesla i pod 85 dolarů za barel. Ruská ekonomika už má přitom kvůli sankcím Západu problémů víc než dost.

Pokles ceny ropy o jeden dolar za barel podle analytiků znamená pro ruský státní rozpočet ztrátu 1,7 miliardy dolarů. Při současné ceně ropy tak ruská vláda vybere o 24 miliard dolarů ročně méně, než si naplánovala. Navzdory rostoucímu tlaku na ruskou ekonomiku ponechala minulý týden agentura Standard & Poor’s zemi investiční rating BBB- s negativním výhledem.

Royal Bank of Scotland predikovala, že rating bude snížen o dva stupně, čímž by se dostal hluboko do neinvestičního pásma. „Negativní výhled znamená, že bychom v horizontu 18 měsíců mohli snížit rating ruského vládního dluhu, pokud dojde ke zhoršení situace. Například zpřísnění sankcí kvůli vývoji na Ukrajině,“ napsala S&P v prohlášení.

Vývoj cen ropy

„Jediným důvodem pro snížení ratingu by mohlo být rostoucí riziko způsobené omezeným přístupem ruských bank a firem k mezinárodnímu financování, což zvyšuje tlak na stát a jeho devizové rezervy, aby firmám pomohl,“ uvedl pro The Moscow Times Vladimir Tichomirov, hlavní ekonom společnosti BKS.

Samotné spekulace o snížení ratingu poslaly ruský rubl na nové minimum 42 rublů za dolar. Od začátku roku přišla ruská měna již o čtvrtinu hodnoty. Slabý rubl a omezený přístup na mezinárodní trhy přinášejí ruským firmám další problém. Do konce roku musejí podle výpočtů Sberbank splatit zahraniční dluh ve výši 100 miliard dolarů. Ruský bankovní systém zvládne poskytnout maximálně polovinu. To znamená, že 50 miliard dolarů budou společnosti muset sehnat jinde.