Rusko uctívá Kalašnikova. Muzeum, ulice i náměstí ponesou jeho jméno

Michail Kalašnikov

Michail Kalašnikov Zdroj: CTK/AP

Největší ruský výrobce zbraní, společnost Kalašnikov Group, oznámila, že z kanceláře konstruktéra legendární sovětské pušky Michaila Kalašnikova vybuduje malé muzeum. Kalašnikov, autor automatické pušky AK-47, zemřel v pondělí ve věku 94 let. Pohřeb se uskuteční 26. prosince v ruském městě Iževsk, informovala agentura RIA Novosti.

„Půjde o muzeum, ve kterém se budou moci vzdělat naši mladí zaměstnanci, kteří nastoupí do továrny,“ uvedl šéf společnosti Konstantin Busygin. V Iževsku už jedno muzeum věnované Kalašnikovovi existuje, bylo otevřeno v roce 2004. Nachází se v něm dokonce střelnice, ve které si mohou návštěvníci vystřelit ze speciálně uzpůsobených kopií kalašnikovů.

Zesnulého Kalašnikova by rádi uctili i politici. Sergej Železňak z vládní strany Jednotné Rusko již navrhl, aby se po známém konstruktérovi pojmenovala ulice či náměstí v Moskvě či ve městě Tula.

Kalašnikov zemřel v Iževsku, který leží asi 1300 kilometrů na východ od Moskvy, po dlouhé, nespecifikované nemoci. Vynálezce v poslední době trpěl různými zdravotními problémy. Před měsícem, 17. listopadu byl hospitalizován na jednotce intenzivní péče. Vladimir Muzlov, ministr zdravotnictví regionální ruské Udmurtské autonomní republiky, tehdy závažnost události před médii zlehčoval. Podobně i Kalašnikovův syn Viktor ujišťoval, že „nic strašného se neděje“. Podle něj se otcovo zdraví zhoršilo nejspíše kvůli rozruchu provázejícímu oslavy 94. narozenin, které připadají na 10. listopadu.

Pohřeb se uskuteční ve čtvrtek 26. prosince na hřbitově v Iževsku.

AK-47
Automat Kalašnikova obrazca 47 (Автомат Калашникова образца 1947 года, do češtiny přeložitelné jako Kalašnikovův automat vzor 1947), známý pod zkratkou AK-47 nebo zjednodušeně jako Kalašnikov, je nejpoužívanější a jedna z nejznámějších útočných pušek světa. Sestrojena byla v roce 1947 mladým sovětským konstruktérem Michailem Kalašnikovem.