Ruský oligarcha Timčenko se chce soustředit na Dálný východ

Lišák. Své podíly v korporaci Gunvor, čtvrtém největším obchodníkovi s ropou na světě, stihl Timčenko prodat den před uvalením sankcí

Lišák. Své podíly v korporaci Gunvor, čtvrtém největším obchodníkovi s ropou na světě, stihl Timčenko prodat den před uvalením sankcí Zdroj: Profimedia.cz

Ruský oligarcha Gennadij Timčenko, který stojí za druhým největším těžařem plynu skupinou Novatek, se zbavuje aktivit na západě a hodlá investovat do ruské energetiky. Timčenko se stal v poslední době středem pozornosti kvůli americkým sankcím. Postihy se dotkly několika společností, ve kterých figuruje.

Byznysmen s ruským a finským občanstvím je šestým nejbohatším člověkem v Rusku. Časopis Forbes jeho majetek odhaduje na 15,3 miliardy dolarů. Pouhý den před uvalením sankcí stihl prodat své podíly v korporaci Gunvor, která je čtvrtým největším světovým obchodníkem s ropou. Jeho 44procentní podíl získal šéf firmy Torbjörn Törnqvist. Na černou listinu se společnost nedostala.

Nyní se Timčenko, který žije ve Švýcarsku, chce soustředit na projekty v oblasti energetiky, transportu a infrastruktury. „Zvažuji několik velkých projektů spojených s Čínou. Jde o výstavbu hydroelektráren v Rusku a tepelných stanic s dodávkami energie do Číny,“ řekl Timčenko podle agentury Ria Novosti.

Společně s ruským energetickým holdingem RusHydro a čínskými partnery plánuje především výstavbu plynových elektráren na Dálném východě. Celkové investice do projektu by měly činit 380 miliard rublů (212 miliard korun). RusHydro má o společné výstavbě elektráren okolo řeky Amur podepsanou smlouvu s čínskou energetickou korporací Sanxia.

Vypracovat program rozvoje plynových elektráren nařídil prezident Vladimir Putin. O nezbytnosti jejich výstavby se začalo mluvit v minulém roce po tamních velkých povodních. „Investice do výstavby plynových stanic jsou dlouhodobé, proces jejich výstavby v Rusku trvá pět až šest let,“ uvádí analytik Deutsche Bank Dmitrij Bulgakov. Návratnost bude podle něj záviset na cenách energie stanovených kontraktem.