Rusové scházejí, turistické regiony spouštějí pobídky

Propad rublu a špatná ekonomická situace se podepisují na cestovním ruchu v Rusku. Po oslabení měny vzrostly Rusům ceny zájezdů i o devadesát procent. Úbytek Rusů v turistických rezortech vyděsil vlády, jejichž země žijí z turistiky. Proto přispěchaly s nejrůznějšími pobídkami. Izrael nabídl podle gazeta.ru ruským turistickým agenturám příspěvek na marketingové kampaně. Turecko a Egypt se připravují na účtování byznysu v rublech, Rusové by tak platili svou měnou.

Turci vyslali do Moskvy delegaci, která nabídla subvenci šest tisíc dolarů pro charterové lety z Ruska a zpět. Ruským touroperátorům by to snížilo náklady až o polovinu. A do Turecka by mohli již brzy Rusové jezdit jen s ruským dokladem, nikoli s pasem (ten má jen 25 procent Rusů).

Hotely v Turecku, Egyptě a Bulharsku nabídly už koncem loňského roku ruským turistům slevy ve výši od 25 do 50 procent. Propad se totiž začal projevovat už loni. V prvních třech čtvrtletích minulého roku vyjelo do zahraničí o 14 procent méně Rusů.

V následujících měsících se vše zhoršilo. Do Španělska dorazilo podle gazeta.ru v září o 19,5 procenta méně ruských turistů v meziročním srovnání, v říjnu o 23 procent a v listopadu již o 32,6 procenta. V zimě přijelo zatím o 20 procent méně ruských turistů na hory do Rakouska, Itálie, Německa a Andory.

Ohromný posun je znát i u zájezdů do exotických destinací – do Mexika, Dominikánské republiky, na Bali či na Maledivy. Prodává se jich o 40 procent méně. Ti Rusové, kteří vyrazili, nyní volí i levnější hotely.