Ruští zbrojaři těží z obav z šíření arabského jara

T-90S

T-90S

Obavy některých zemí z šíření nepokojů inspirovaných arabskými povstáními hrají do not ruským zbrojařům. Obchodníci podle listu Vedomosti vyvezou do Alžírska a Turkmenistánu 150 nejnovějších tanků T-90S, které odmítla odebrat ruská armáda. Tamní režimy jsou prý "vyděšené" pády autoritářských vládců během arabského jara. Podle expertů 150 tanků stojí nejméně půl miliardy dolarů a Moskva má tak letos šanci v exportu tanků dohnat Peking.

Vývozce ruských zbraní, podnik Rosoboronexport, podle zdrojů deníku ještě loni v létě uzavřel kontrakt na dodávku 30 tanků do Turkmenistánu, na podzim pak následovala alžírská objednávka na 120 kusů T-90S. Oba kontrakty jsou pokračováním předchozích dodávek deseti tanků stejného typu pro Turkmenistán a 185 obrněnců do Alžírska. Tato země si objednala kromě tanků i další výzbroj pro pozemní vojska za celkem miliardu dolarů.

„Kontrakty následovaly po revolucích v Tunisku a Egyptu a válce v Libyi,“ konstatoval zdroj blízký vývozci zbraní. Momentálně se prý jedná o vývozu stejných tanků i do Kazachstánu, Ázerbájdžánu a Indonésie.

Rosoboronexport se zdržel komentáře, stejně tak výrobce T-90S, podnik Uralvagonzavod. Ten však čeká, že letos za své zbraně utrží sedmkrát více než loni.

Loni prodal Rosoboronexport do ciziny zbraně za 10,7 miliardy dolarů, což je skoro o čtvrtinu více než v předchozím roce, ačkoliv podnik přišel o zakázky za čtyři miliardy dolarů v Libyi, kde se změnil režim. Do dalších let má zakázky za 33 až 35 miliard. Zhruba polovinu z hodnoty exportu tvoří letecká technika.