S nesrovnalostmi a pod vlivem médií, kritizovala OBSE volby v Rusku

volby v Rusku

volby v Rusku Zdroj: čtk

Pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) uvedli, že nedělní parlamentní volby v Rusku poznamenaly mnohé procedurální nesrovnalosti. Hlasování podle OBSE negativně ovlivnila státní média, stále silnější dozor Kremlu nad občanskou společností a omezování základních politických práv. Moskva výhrady OBSE odmítla.

Podle finského poslance Ilkky Kanervy, který byl jmenován zvláštním koordinátorem OBSE pro ruské volby, byla sice znát určitá zlepšení oproti minulým volbám, zejména v transparentnosti hlasování. Základní demokratické principy ale nebyly uplatňovány a Rusové rovněž neměli dostatečně na výběr.

Spíš než v samotném hlasování vidí evropští kontroloři problém v průběhu kampaně před volbami. „Transparentnost a důvěryhodnost se zlepšila, bude ale zapotřebí dát větší prostor politickým debatám,“ uvedl Kanerva. Jednotliví kandidáti navíc neměli rovnocenný přístup k prezentaci svého programu.

Moskva: Kritika neodpovídá skutečnosti

Ruské ministerstvo zahraničí výhrady OBSE obratem odmítlo. „Prohlášení zahraničních pozorovatelů o nerovnoměrném mediálním prostoru pro kandidáty neodpovídá skutečnosti,“ uvedl v prohlášení zástupce ministerstva Andrej Něstěrenko.

„S údivem se dozvídáme, že došlo k chybám, že v kampani byla špatně organizována prezentace politických programů. Neodpovídá to (takové tvrzení) skutečnosti, je to nečestné,“ poznamenal Něstěrenko.