Sanders ještě není ze hry, má šanci prodloužit svůj zápas s Clintonovou

Bernie Sanders

Bernie Sanders Zdroj: reuters

Neutuchající zápas vermontského senátora Bernieho Sanderse o demokratickou nominaci do boje o Bílý dům vyvolává živý zájem jeho finančních sponzorů a naznačuje, že jeho souboj s protikandidátkou Hillary Clintonovou hned tak neskončí. Shodují se na tom američtí komentátoři před dnešní klíčovou etapou volební kampaně.

Sanders má podle průzkumů šanci uspět ve třech z pěti států, kde dnes budou demokraté hlasovat o rozdělení delegátů pro závěrečnou nominační konferenci. I když Clintonová zřejmě podle listu The New York Times pohodlně zvítězí na Floridě, kde se bude rozdělovat nejvíc delegátských hlasů, nedávné Sandersovo nečekané vítězství v Michiganu může být signálem budoucích překvapení.

Demokraté budou kromě Floridy hlasovat v Ohiu, Illinois, Missouri a v Severní Karolíně. Ani po dnešním volebním dnu se podle analytiků matematika demokratické nominace příliš nezmění a Clintonová si svůj náskok udrží. Úspěch Sanderse ve státech průmyslového středozápadu, tedy v Ohiu, Illinois a Missouri, by ale znamenal, že zápas bude ještě dlouhý.

Demokraty znepokojuje Trump

Spíš než souboj Clintonové se Sandersem začíná ale podle serveru Politico demokratické voliče znepokojovat newyorský magnát Donald Trump, jehož tažení za republikánskou nominací se zdá být neodvratné. Ve snaze zastavit Trumpa vydali dnes vůdci víc než dvaceti předních amerických liberálních organizací dramatické provolání, v němž vyzývají k masivní protitrumpovské kampani.

„Vyzýváme k masivní nenásilné mobilizaci pracujících, studentů, přistěhovalců a jejich potomků, bělochů i černochů, nezaměstnaných, polozaměstnaných, věřících, důchodců, veteránů, žen a mužů, k mobilizaci každého, kdo se staví proti fanatismu a nenávisti a miluje svobodu a spravedlnost. Povstaňte proti Trumpově neurvalosti,“ uvádí se v dramatickém prohlášení.

Mezi signatáři jsou stoupenci Clintonové i Sanderse, kteří se podle serveru Politico dosud zaměřovali na souboje mezi sebou. Vyzývají k organizování nenásilných manifestací, protestních pochodů či kampaní na sociálních sítích, které mají varovat před „rasismem, sexismem a xenofobií Donalda Trumpa“.

Trump vyhrál nominační souboj na Severních Marianách
Republikánský favorit na prezidentskou nominaci Donald Trump dnes zaznamenal první malé vítězství, když podle neoficiálních zpráv vyhrál nominační souboj v americkém zámořském území Severní Mariany. Volby v západním Tichomoří byly předehrou dnešních klíčových primárek v pěti amerických státech, jehož výsledky mají být oznámeny po půlnoci SEČ.
Pro Trumpa se podle agentury AP na Severních Marianách vyslovilo 73 procent republikánských voličů. Druhý skončil texaský senátor Ted Cruz s 24 procenty, ohijský guvernér John Kasich a floridský senátor Marco Rubio skončili s velkým odstupem na třetím a čtvrtém místě.