Šéf Siemensu: Rizika v Evropě můžou dopadnout na investice

Paříž po útocích

Paříž po útocích Zdroj: ctk/AP

Teroristické útoky v Paříži by mohly mít negativní dopad na investice. Řekl to šéf německého strojírenského koncernu Siemens Joe Kaeser, který poskytl rozhovor listům Financial Times (FT) a Süddeutsche Zeitung. Zvýšená politická rizika v Evropě podle Kaesera také posilují obavy ze zpomalení růstu celé světové ekonomiky.

„Investice jsou o důvěře a o budoucnosti. Když se stanou takové události (jako teroristické útoky v Paříži), lidé vyčkávají,“ řekl Kaeser listu Financial Times. Siemens je největší průmyslovou skupinou v Evropě a zaměstnává více než 350 tisíc lidí.

Italský ministr hospodářství Pier Carlo Padoan podle FT upozornil, že útoky v Paříži by mohly způsobit „vážnou újmu“ hospodářskému oživení eurozóny. „Největší ekonomické škody tyto útoky působí v oblasti důvěry. A důvěra je v této fázi klíčovým faktorem,“ uvedl ministr. „Všechno, co podkopává důvěru, je nebezpečné,“ dodal.

Vývoj indexu FTSEurofirst

Analytik Mujtaba Rahman ze společnosti Eurasia Group předpokládá, že zvýšené riziko teroristických útoků v Evropě bude mít negativní dopad na důvěru investorů i spotřebitelů. Útoky v Paříži podle něj ukázaly, že podnikatelská rizika budou v příštím roce spojena více s geopolitickou než ekonomickou situací.

„Pařížské útoky by mohly mít hluboké dopady na geopolitikou situaci a na politiku vlád, což by ovlivnilo řadu firem,“ řekl hlavní ekonom poradenské společnosti Global Counsel Gregor Irwin.

Podle analytiků z banky Citigroup je pravděpodobné, že nejnovější teroristické útoky v Paříži budou mít na ekonomickou důvěru větší dopady než lednový útok na redakci časopisu Charlie Hebdo. „Nejrelevantnější je srovnání s 11. zářím 2001 ve Spojených státech. Tehdy spotřebitelská důvěra v září a říjnu prudce klesla,“ uvedli analytici. „Je však pravděpodobné, že tentokrát budou dopady výraznější, a to zejména v případě dalších útoků, „dodali.