Separatisté na Ukrajině přešli do protiútoku, bojuje se o hraniční přechody

Boje na Ukrajině

Boje na Ukrajině Zdroj: ctk

Pokusy o jednání s proruskými separatisty na Ukrajině neuspěly, konstatovala kontaktní skupina zástupců Ukrajiny, Ruska a OBSE. Povstalci mezitím přešli do útoků na pozice ukrajinské armády u pohraničních přechodů s Ruskem. Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval Evropskou unii, aby na summitu v Bruselu zpřísnila sankce proti Kremlu za podporu separatistů na východě země.

„Bohužel, videokonference se separatisty, naplánovaná na úterý, se nekonala. Svědčí to o tom, že separatisté nejsou ochotni zapojit se do důležitých jednání o oboustranně uznávaném příměří,“ uvedla kontaktní skupina v prohlášení, zveřejněném na webu Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Vládní jednotky během uplynulé noci v Doněcké a Luhanské oblasti opět čelily palbě povstalců z raketometů, minometů a samohybných houfnic, na což odpovídaly odvetným ostřelováním povstaleckých pozic, uvedl list Ukrajinska pravda na svém webu. „Za posledních 24 hodin zahynulo 11 ukrajinských vojáků,“ oznámil mluvčí bezpečnostní rady Andrij Lysenko. K podpoře pozemních sil bylo opět povoláno letectvo, ve výzbroji povstalců se však prý objevil i ruský protiletadlový raketový systém Strela-10.

Boje na UkrajiněBoje na Ukrajině | ctk

Žena ve východoukrajinském městečku Snižne (zdroj: čtk/AP).

Rebelové oznámili, že dnes opět ovládli celou obec Marynivka, kde se nachází i pohraniční přechod s Ruskem, a obklíčili jednotku vládních si. Útok vedli na tamní pozice Národní gardy od rána, podle agentury Ukrinform se do něj zapojilo deset tanků, pět obrněných transportérů a asi 200 bojovníků. Ukrajinské zdroje zatím ztrátu Marynivky nepotvrdily.

Demonstrace v Kyjevě

V sousední Luhanské oblasti jsou prý vojáci u obce a přechodu Izvaryne v kritické situaci, protože už čtvrtý den bojují v obklíčení a kvůli ustavičné palbě, vedené od ruských hranic z raketometů a děl, nemohou ani převézt raněné a padlé. Armáda si je podle mluvčího Vladyslava Selezňova vědoma situace a snaží se obklíčené jednotky vyprostit. „Nezapomněli jsme na ně a děláme vše, co je v našich silách, abychom jim pomohli,“ řekl televizi.

Asi stovka příbuzných vojáků podle Unianu demonstruje před prezidentskou kanceláří v Kyjevě. Stěžují si jak na špatné podmínky vojáků, tak i na to, že se vzbouřenci prý válčí jen děti prostých Ukrajinců, a ne potomci hodnostářů.