Severní Korea údajně popravila jihokorejského úředníka. USA zavádějí nové sankce vůči Kubě

Severní Korea z neznámých důvodů popravila jihokorejského úředníka. Jeho tělo vojáci spálili.

Severní Korea z neznámých důvodů popravila jihokorejského úředníka. Jeho tělo vojáci spálili. Zdroj: Reuters

Spojené státy zavádí nové sankce vůči ostrovu Kuba. Týkají se i dovozu kubánských lihovin.
Australská banka Westpac musí zaplatit rekordní pokutu.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Staré nepřátelství ožívá

Americká vláda zavádí nové ekonomické sankce proti Kubě a omezí import doutníků a lihovin z této komunistické země. Američtí občané budou mít nově zakázáno pobývat v nemovitostech vlastněných kubánským státem. Trumpův kabinet tak pokračuje v přitvrzování svého postoje vůči Kubáncům, s nimiž mají USA napjaté vztahy od konce 50. let minulého století. K částečnému uvolnění došlo pouze za vlády Trumpova předchůdce v úřadu prezidenta Baracka Obamy. 

Likvidace úředníka

Severní Korea údajně zavraždila jihokorejského úředníka, jenž začátkem tohoto týdne zmizel na moři při plnění služebních povinností. Tvrdí to jihokorejské ministerstvo obrany. Sedmačtyřicetiletý úředník prý kontroloval nepovolené rybaření v oblasti námořní hranice mezi oběma Korejemi, nedaleko ostrova Jonpchjong. Severokorejští vojáci ho z neznámých důvodů zastřelili a jeho tělo spálili. Není pochyb, že aféra ještě vyostří nepřátelské vztahy mezi sousedskými státy.

Z trhů a burz 

Akcie se na směru neshodly

Zatímco americké akciové trhy včera zaznamenaly výrazný pokles, západoevropským burzám se naopak dařilo. Táhly je nahoru především výrobci sportovních potřeb. Panevropský index STOXX Europe 600 se zvýšil o 0,55 procenta. O 1,2 procenta vyrostl britský FTSE. Německý DAX posílil o 0,39 procenta a francouzský CAC skončil v zisku 0,62 procenta. Ve Spojených státech tomu bylo přesně naopak. Širší index S&P 500 se propadl o 2,37 procenta a Dow Jones odepsal 1,92 procenta. 

Rekordní pokuta pro banku

Jedna z největších australských bank – Westpac musí zaplatit tamní vládě obří pokutu ve výši 1,3 miliardy australských dolarů, tedy přibližně 21,2 miliardy korun. Jedná se o nejvyšší finanční trest v korporátních dějinách země. Pokuta přitom původně mohla být ještě tučnější. Westpac patří k velkým bankám, jejichž pochybení odhalily uniklé dokumenty z amerického úřadu FinCEN. Podle nich společnost umožnila některým svým klientům prát špinavé peníze. Dohromady peněžní ústav nenahlásil přes 19 milionů pochybných transakcí. Hodnota akcií banky v reakci na to klesla o 0,12 procenta. 

Tweet dne

„Říkáme to celou dobu. Bohužel nejsme schopni ochránit každé pracovní místo a každý podnik.“

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock varuje, že navzdory urputným snahám vlády zachránit hospodářství ve Spojeném království, některým ztrátám prostě nejde zabránit.   

Stane se dnes

  • Mnichovský Institut pro ekonomický výzkum bude informovat o vývoji podnikatelské důvěry v Německu za září.
  • V Moskvě se sejdou ke společnému jednání Sergej Lavrov a Mohammad Džavád Zaríf – ministři zahraničí Ruska a Íránu. 
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navštíví Slovensko. Sejde se mimo jiné s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. 
  • Americká společnost Blue Origin, která se zabývá výrobou letecké techniky, otestuje v texaském Austinu svou raketu pro vesmírnou turistiku.