Skandál kolem šéfa CIA zasáhl dalšího generála

John Allen

John Allen Zdroj: ctk

Skandál, který začal odhalením nemanželské aféry a následnou rezignací šéfa americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Davida Petraeuse, zasáhl kariéru dalšího z nejvýše postavených generálů.

Ministr obrany Leon Panetta nařídil vyšetřování Johna Allena, velitele koaličních sil ISAF v Aghánistánu, kvůli tisícům e-mailů, které během posledních dvou let posílal Jill Kelleyové. Právě ona stála na začátku celé aféry. Poté, co FBI prověřila výhrůžné anonymy na její adresu, ukázalo se, že pocházejí od Pauly Broadwellové, jež udržovala nemanželský poměr s Petraeusem.

Pentagon zatím neupřesnil obsah korespondence mezi Allenem a Kelleyovou ani její spojitost s dalšími postavami aféry. Allenovo jednání vyšetřuje inspekce ministerstva obrany, a nikoli agenti FBI. Pokud se prokáže, že ženatý generál ve službě měl nemanželský poměr, což je podle amerického vojenského práva trestný čin, hrozil by Allenovi vojenský soud.

Pentagon zatím pozastavil jeho nominaci na post šéfa sil NATO v Evropě, kterou měl Senát potvrdit již tento týden. V Afghánistánu vystřídal Allen před čtrnácti měsíci právě Petraeuse, jež tehdy povýšil do čela CIA. Nyní jej v Kábulu nahradí generál Joseph Dunford.

Především konzervativní americká média spekulují o načasování událostí. Skandál se dostal na veřejnost tři dny po prezidentských volbách, což některé komentátory vedlo k obvinění Bílého domu ze snahy aféru ututlat.
FBI deníku New York Times skutečně potvrdila, že na případu pracuje od září, kdy se Broadwellová během výslechu k poměru s Petraeusem přiznala.

Nyní již bývalý šéf CIA měl v následujících dnech na uzavřeném slyšení v Kongresu vypovídat o zářijovém útoku na americkou ambasádu v libyjském Benghází. Před senátory ho nahradí jeho zástupce Mike Morrell, Kongres nicméně může Petraeuse v případě potřeby předvolat i jako civilistu.