Slabý forint láká Slováky. Do Maďarska hromadně vyrážejí na nákupy

Maďarsko, supermarket

Maďarsko, supermarket

Rekordně slabý forint u Maďarů vyvolává nervozitu, lákadlem se ale stal pro Slováky. Ti využívají výhodného kurzu v sousední zemi k nájezdům na nákupní centra, zejména v pohraničí. Slováci mohou díky oslabenému forintu v kombinaci s povánočními slevami ušetřit až 70 procent při nákupu oblečení nebo 40 procent při nákupu potravin. Píší o tom slovenská média.

Reportér slovenského maďarskojazyčného deníku Új szó spočítal, že například o víkendu stála na parkovišti u nákupního centra Tesco v příhraničním městě Komárom ze dvou třetin slovenská auta. Cestování Slováků za levnými nákupy si všímají i Hospodárske noviny.

„Jel jsem se podívat do Maďarska, je tam záplava Slováků, a tak je celkem logické, že situaci využili k výhodným nákupům,“ řekl tomuto deníku analytik Ľubomír Drahovský. „Vyplatí se tam jet pro základní potraviny a taky pro oblečení,“ doporučil HN Igor Kováč z Komárna, které tvoří s maďarským městem Komárom dvojměstí.

Maďaři zaplavují směnárny

Zatímco pro Slováky znamená padající forint příležitost k nákupům, Maďaři začínají panikařit a zaplavují směnárny, kde se snaží místní měnu směnit například za eura nebo dolary. „Lidi propadají panice. Jsou podráždění a nervózní,“ řekl médiím směnárník László Kötönyi. Kvůli velkému zájmu se některé zahraniční měny nedají v Maďarsku už vůbec koupit.

Vývoj kurzu forintu k euru za poslední rok:

Vývoj kurzu forintu k euru za poslední rokVývoj kurzu forintu k euru za poslední rok | vrba@mf.cz

Forint spadl na historické minimum vůči euru ve čtvrtek. Tehdy se jedno euro prodávalo za 324,27 forintu. Dnes se kurz pohybuje kolem 313 forintů za euro.