Snowden může být pro USA noční můrou

Edward Snowden

Edward Snowden

Bývalý zaměstnanec amerických tajných služeb Edward Snowden má dokumenty, jejichž případné zveřejnění by poškodilo Spojené státy ještě mnohem více. To však není jeho cílem, v rozhovoru pro argentinský tisk to podle AFP prohlásil americký novinář Glenn Greenwald, který minulý měsíc zveřejnil první Snowdenova odhalení o špehování lidí po celém světě.

„Snowden má dostatek informací k tomu, aby za jednu minutu způsobil více škody, než dokázala udělat jakákoli osoba v dějinách Spojených států. To však není Snowdenovým cílem. Snaží se jen ukázat na rizika, která ve světě představují počítačové programy používané lidmi, kteří nevědí, čemu se vystavují, a vědomě se nevzdali ochrany svého soukromého života,“ řekl Greenwald, který žije v Brazílii a píše pro britský deník The Guardian.

Americký novinář je prý stále v kontaktu se Snowdenem, kterého chtějí dostat Spojené státy kvůli jeho údajné špionáži a který je zablokován od 23. června v tranzitu moskevského letiště Šeremeťjevo. Snowden v pátek oznámil, že hodlá požádat Rusko o dočasný azyl a poté odcestovat do Latinské Ameriky, kde mu Bolívie, Venezuela a Nicaragua nabídly politický azyl.

Moskva zvažuje případné poskytnutí útočiště a čeká na příslušnou formální žádost Snowdena. Proti možnému azylu USA protestují a žádají Moskvu o vydání Američana. Bílý dům navíc kritizuje Rusko, že není v kauze dostatečně neutrální. Důkazem je prý veřejné vystoupení Snowdena před několika dny.

Greenwald připustil možnost, že by se někdo mohl pokusit Snowdena zabít. Bývalý spolupracovník Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Snowden však podle novináře již poskytl dokumenty několika osobám ve světě. „Americká vláda se musí denně modlit, aby se Snowdenovi nic nestalo. Kdyby se mu totiž něco přihodilo, tak by veškeré informace byly zveřejněny, což by bylo pro USA zlým snem,“ uvedl novinář v rozhovoru, který o víkendu zveřejnil argentinský list La Nación.