Snowden žádá znovu o ruský azyl

Snowden chce využít nabídku azylu v Jižní Americe. Prozatím však žádá o azyl v Rusku.

Snowden chce využít nabídku azylu v Jižní Americe. Prozatím však žádá o azyl v Rusku.

Bývalý zaměstnanec amerických tajných služeb Edward Snowden se chystá znovu požádat o politický azyl v Rusku, než mu okolnosti dovolí odletět do Latinské Ameriky. Oznámila to dnes ruská média s odvoláním na účastníky schůzky mezi Snowdenem a ruskými ochránci lidských práv.

Snowden „požádal o pomoc se získáním útočiště v Rusku, než bude moci odletět do Latinské Ameriky“, uvedla podle agentury Interfax Taťjana Lokšinová z moskevské kanceláře Human Rights Watch.

Kreml podle Putinova mluvčího Dmitrije Peskova ještě Snowdenovu novou žádost o azyl neobdržel, stále ale platí předchozí podmínka. Uprchlík by tedy musel přestat s činností poškozující Spojené státy.

Snowden už jednou podal žádost o azyl v Rusku, ale stáhl ji poté, co se dozvěděl, že podle prezidenta Vladimira Putina by musel ukončit „protiamerickou činnost“.

Americké úřady usilují o Snowdenovo vydání, aby jej mohly postavit před soud za prozrazení tajných programů týkajících se sledování internetové a telefonické komunikace v globálním měřítku. Zrušily také platnost Snowdenova cestovního pasu, a proto zřejmě nemůže odletět z Moskvy, kam dorazil z Hongkongu 23. června.

„Nic z toho, co jsem podnikl či se chystám podniknout, nedělám pro to, abych uškodil USA. Chci, aby Amerika vzkvétala,“ prohlásil Snowden podle serveru newsru.com.

Sama schůzka se odehrála za zavřenými dveřmi v tranzitní zóně moskevského letiště a novináři, kteří se dostavili v hojném počtu, neměli možnost se s uprchlíkem setkat. Snowden prý na schůzce poděkoval Rusku, Venezuele, Bolívii, Nikaragui a Ekvádoru za to, že zareagovaly na jeho předchozí žádosti o azyl. Schůzky na letišti se zúčastnilo 13 lidí, včetně ruského ombudsmana Vladimira Lukina, poslance Vjačeslava Nikonova, dvou známých advokátů nebo šéfa moskevské odbočky Amnesty International.

Edward Snowden nedávno listu The Guardian poskytl další materiály Národní bezpečnostní agentury, které mají dokazovat podíl společnosti Microsoft na špehování.