Soud propustil členku kapely Pussy Riot na svobodu

Členky skupiny Pussy Riot před soudem

Členky skupiny Pussy Riot před soudem Zdroj: profimedia.cz

Jen jedna ze tří členek punkové skupiny Pussy Riot uspěla u ruské justice s odvoláním proti srpnovému rozsudku, který punkerky potrestal za výtržnost v pravoslavném chrámu. Podle moskevského městského soudu si pouze Jekatěrina Samucevičová zasloužila změnit nepodmíněný trest na podmíněný. Dvěma zbývajícím punkerkám - Naděždě Tolokonnikovové a Mariji Aljochinové - dvouleté odnětí svobody potvrdil.

„Soud tímto způsobem uznal, že Samucevičová se může napravit i bez izolace,“ vysvětlila mluvčí soudu. Ten má během deseti dnů rozhodnout o místě, kde si Tolokonnikovová a Aljochinová začnou odpykávat trest. V soudní síni v reakci na první rozhodnutí okamžitě propustit Samucevičovou na svobodu vzápětí zazněl jásot a potlesk. Nadšení se však změnilo ve zklamání poté, co soudce dodal, že další dva rozsudky zůstávají nezměněny.

Předsedkyně soudu pak Samucevičové vysvětlila, co znamená dvouleté zkušební období, a dodala, že ostatní dvě odsouzené se ještě mohou obrátit na prezídium městského soudu. Obhajoba přislíbila, že se nadále bude domáhat osvobození klientek. Podle moskevského rozhlasu Samucevičová už vyšla na svobodu.

Paradoxně na svobodu vychází bezdětná punkerka, zatímco Tolokonnikovová a Aljochinová mají malé děti. V jiných případech soudy dovolují i odklad trestu, dokud ratolesti nepovyrostou. „Nechtěla jsem nikoho urazit a omlouvám se, pokud jsem se věřících dotkla. Ale naše akce byla politická, proti režimu prezidenta Putina,“ uvedla dnes před soudem Samucevičová.

Její kolegyně na lavici obžalovaných v prosklené kabině se do výpadů na Putinovu adresu pustily více. „Neklaďte nám za vinu, co jsme neudělali. Ve vězení jsme za politické názory!“ zvolala Aljochinová, pochybující o čestnosti ruské justice po měsících „vylévání kýblů špíny a lží“. Kát se odmítla a přislíbila, že se nenechá umlčet „ani na Sibiři“. „Je jasné jako den, že naše vystoupení bylo politické, a ne protináboženské,“ zdůraznila i Tolokonnikovová. Vinu nemůže přiznat i proto, že skupina „vyfasovala“ paragraf, který se na akci nevztahoval. Ale omlouvá se věřícím za to, co udělala.

Všechny tři punkerky, spolu s dvěma ještě nedopadenými členkami skupiny, letos 21. února, tedy ještě před březnovými prezidentskými volbami, v moskevské katedrále Krista Spasitele zpívaly „Bohorodičko, vyžeň Putina“. Tvrdily, že tak protestovaly proti výzvám hlavy pravoslavné církve hlasovat pro favorita voleb, tehdejšího premiéra a nynějšího prezidenta Vladimira Putina. Tuto argumentaci však prvoinstanční soud odmítl a 17. srpna punkerky odsoudil za výtržnost motivovanou náboženskou nesnášenlivostí ke dvěma letům za mřížemi.