Španělsko a USA odmítly Kaddáfího hrozby, NATO zesiluje akce

Muammar Kaddáfí

Muammar Kaddáfí Zdroj: profimedia.cz

Ministryně zahraničí Španělska a Spojených států Trinidad Jiménezová a Hillary Clintonová dnes v Madridu prohlásily, že přes hrozby libyjského vůdce Muammara Káddáfího adresované Evropě bude operace Severoatlantické aliance (NATO) v Libyi pokračovat. Reagovaly tak na jeho páteční slova, že pokud NATO operaci nezastaví, mohli by Libyjci přenést boje do Evropy. Aliance dnes oznámila, že v tomto týdnu bombardování zintenzivnila.

Clintonová řekla, že místo hrozeb by měl Kaddáfí postavit na první místo zájmy svého lidu a odstoupit. Její španělská kolegyně pak prohlásila, že „odpověď Evropy (na Kaddáfího slova) je pokračovat v práci se stejnou rozhodností“ a udržovat politický a vojenský tlak, aby byla odstraněna hrozba, kterou Kaddáfího síly znamenají pro libyjské civilisty. Americká ministryně dále vyslovila názor, že podpora operaci NATO v Libyi „je silná a dál sílí“ i v Africe.

Africká unie krátce předtím rozhodla, že nebude respektovat zatykač, který na Kaddáfího vydal Mezinárodní trestní soud v Haagu, vyslovila se pro řešení libyjského konfliktu jednáním mezi oběma stranami a navrhla, že takové jednání uspořádá.

Kaddáfí Evropě pohrozil v projevu, který byl vysílán z tlampačů k desítkám tisíc jeho stoupenců na tripolském Zeleném náměstí. Odkud hovořil, není známo. Shromáždění bylo podle agentury AP jedno z největších za poslední měsíce a naznačilo, že Kaddáfí je stále schopen zjednat si značnou podporu.

Aliance dnes v Bruselu oznámila, že v tomto týdnu zesílila bombardování v západní Libyi, která je ještě velkou měrou pod kontrolou Kaddáfího. Údajně přitom zničila asi 50 vojenských cílů včetně tanků a vojenských vozidel. NATO prohlašuje, že postupuje v souladu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN o nutnosti zajistit ochranu libyjských civilistů před Kaddáfího silami. De facto jde o podporu povstalců usilujících o Kaddáfího svržení.