Stop těžbě v Amazonii pro soukromé firmy. Brazilská vláda zrušila dekret prezidenta Temera

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: deštný prales peru

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Brazilská vláda v pondělí zrušila kontroverzní dekret prezidenta Michela Temera, který umožnil těžbu soukromým firmám v rozlehlé přírodní rezervaci v Amazonii. Výnos, jehož platnost po žalobách pozastavil soud, byl terčem kritiky ekologů i domorodých obyvatel dotčené oblasti.

Temerův srpnový dekret zrušil rezervaci Renca (Reserva Nacional do Cobre e Associados) o rozloze asi 47 000 kilometrů čtverečních, což je oblast větší než například Dánsko. Díky tomu by tam soukromé firmy mohly začít těžit nerostné bohatství, včetně zlata, železa, mědi a manganu. Dosud tak může činit pouze stát, který ale v oblasti prakticky netěží.

Soud týden po vydání výnosu jeho platnost pozastavil s tím, že odporuje ústavě, porušil práva domorodých obyvatel a ohrozil velkou část amazonského pralesa. Kritici nazývali prezidentův krok největším zásahem do Amazonie za poslední půlstoletí.

Temer se nejprve rozhodl vydat upravené znění dekretu, které však podle ekologů neměnilo podstatu problému a umožňovalo devastující těžbu. Nyní jeho vláda, která se původně chtěla proti soudnímu výroku odvolat, výnos zcela zrušila, což ekologové a ochránci práv domorodců označili za své vítězství.