Střelba ve Finsku: Útočník zabil starostku a dvě novinářky

Střelba ve finském městě Imatra

Střelba ve finském městě Imatra Zdroj: Reuters

Střelba ve finském městě Imatra
2
Fotogalerie

Tři ženy zastřelil v noci na dnešek mladý muž před restaurací v městečku na jihovýchodě Finska. Oběťmi střelce se staly starostka města a dvě místní novinářky, oznámila dnes na tiskové konferenci policie. Potvrdila zároveň, že pachatel byl zadržen a vyslechnut. Motiv jeho činu ale zatím stále není jasný.

 

Incident se odehrál kolem půlnoci ve městě Imatra u hranic s Ruskem, které má 28 tisíc obyvatel. Před restaurací na pěší zóně v centru, kde se nacházejí i noční kluby, střílel třiadvacetiletý místní občan. Své tři oběti zasáhl každou několika ranami z pušky do hlavy a trupu. Očití svědci oběti identifikovali.

K místu zrovna v té době přijíždělo hlídkové policejní auto. Střelec nekladl při zadržení policistům odpor.

Místní úřady otevřely po incidentu krizové centrum. "Byli tam lidé, když se to stalo. V tak malém městě je to dost velký incident a mnoho lidí zažilo šok," řekla mluvčí místního sociálního a zdravotnického odboru.

Finsko s 5,4 milionu obyvatel je zemí se silnou loveckou tradicí. Oficiálně registrováno je v zemi 650 tisíc držitelů zbraní, případy zabití člověka s jejich použitím jsou ale vzácné. Po dvou případech střelby ve škole v minulých deseti letech byly ale zbrojní zákony ve Finsku zpřísněny.