Střelec z Kodaně měl zřejmě pomocníky, dva muži skončili ve vazbě

Ostřelovaná kavárna

Ostřelovaná kavárna Zdroj: ctk

Symbolické gesto v reakci na střelbu v Kodani
Útočník zabil dva civilisty a zranil pět policistů
Symbolické gesto v reakci na střelbu v Kodani
Policista před místem útoku
5
Fotogalerie
Dánská policie obvinila dva zadržené muže z napomáhání útočníkovi, který o víkendu v dánské metropoli Kodani zabil dva civilisty a zranil pět policistů. Odpoledne pak soudce na oba uvalil vazbu. Podle obhájce jednoho ze zadržených se obvinění týká ukrývání pachatele a pomoci zbavit se zbraně. Dánská premiérka Helle Thorningová-Schmidtová dnes potvrdila, že útočník jednal patrně sám, a atentáty označila za teroristický čin.

Omara El-Husseina, který je z teroristických akcí důvodně podezřelý, policie zlikvidovala při přestřelce v neděli nad ránem. Předtím dvaadvacetiletý muž, jenž se narodil v Dánsku palestinským rodičům, nejprve v sobotu odpoledne zahájil palbu na uměleckou kavárnu, kde pořádal debatu o svobodě slova švédský kreslíř Lars Vilks, kritizovaný muslimy za karikatury proroka Mohameda. Útočník při tom zabil 55letého muže a zranil tři policisty.

Podle jeho někdejších spolužáků šlo o inteligentního a impulzivního muže, který se občas choval agresivně, za což nejspíš mohly i drogy. Rád prý diskutoval o islámu a netajil se tím, že nemá rád Židy.

Policie v neděli po zneškodnění El-Husseina oznámila, že šlo o pachatele obou útoků, který zřejmě jednal sám. Nicméně později sdělila, že týž den zadržela při razii v jedné internetové kavárně dva muže, které obvinila z napomáhání útočníkovi.

„Tito dva muži jsou obviněni z napomáhání radou a skutky pachateli v souvislosti se střelbou v kavárně Krudttonden a v ulici Krystalgade,“ citovala agentura Reuters z policejního prohlášení. Obhájce jednoho z podezřelých Michael Juul Eriksen rozhlasové stanici DR řekl, že zadržení jsou obviněni z toho, že střelci poskytli útočiště a také zbraň.

Další obhájce Anders Rohde podle agentury AP sdělil, že soudce na oba zadržené uvalil desetidenní vazbu, přestože prokurátor žádal čtyři týdny, a to na samotce. Advokát soudí, že relativně krátká vazba naznačuje, že vznesené obvinění je „slabé“.

Policie nic z toho nepotvrdila, ale ani nepopřela. Vyšetřovatelé se nyní soustředí na hledání svědků, kteří útočníka viděli, a to zejména když byl na cestě k místu prvního útoku.

Útoky v Kodani vyvolaly mezinárodní vlnu odsouzení, ale také nové bezpečnostní obavy v Evropě spojené s možnými dalšími atentáty islámských radikálů. Francouzský premiér Manuel Valls například oznámil, že mimořádná bezpečnostní opatření přijatá po lednových útocích v Paříži, jež si vyžádaly 17 mrtvých, budou v zemi platit tak dlouho, jak to bude nutné.

Zvýšení stupně ohrožení teroristickými akcemi zvažuje po událostech v dánské metropoli švédská policie. Některé blíže neupřesněné kroky už podnikla a nyní se zaměřuje na zjištění jakéhokoli možného vlivu střelby v Kodani na Švédsko.

Francie: Židé mají své místo v Evropě

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu už v neděli kvůli protižidovským incidentům opět naléhal na evropské Židy, aby emigrovali do Izraele. Francouzští nejvyšší představitelé na to reagovali výzvou, aby Židé toto nabádání nevyslyšeli a byli si jisti, že „v Evropě mají své místo“. Podobně reagovala i dánská premiérka. „Bez židovské komunity už bychom to nebyli my,“ řekla Thorningová-Schmidtová.

Dánská premiérka Helle Thorningová-SchmidtováDánská premiérka Helle Thorningová-Schmidtová | ctkDánská premiérka Helle Thorningová-Schmidtová

Kriticky Netanjahuovi dnes podle agentury DPA odpověděl dánský vrchní rabín Jair Melchior. Židé by podle něj měli vycestovat do Izraele, protože mají židovský stát rádi, „ale ne proto, že mají strach žít v Dánsku“. „Nemáme žádný strach. Nenecháme se teroristy přinutit změnit svůj každodenní život ze strachu o život a utéct jinam,“ řekl izraelskému rozhlasu.

Na obou místech útoků, u kavárny a u synagogy, dnes truchlící vrší květiny a zapalují svíčky k uctění památky obou obětí. Ze stejného důvodu jsou státní vlajky na budovách úřadů svěšeny na půl žerdi. Na místo prvního útoku je na 20:00 svoláno pietní shromáždění.