Střelec zaútočil na školu ve Francii. Zabil tři děti

Policisté a záchranáři na místě střelby v Tolouse.

Policisté a záchranáři na místě střelby v Tolouse. Zdroj: ctk

Neznámý střelec dnes ráno před židovskou školou v Toulouse na jihozápadě Francie zabil nejméně tři děti a jednoho dospělého. Další dvě děti jsou těžce zraněné, oznámila agentura AFP s odvoláním na státního zástupce. Útok se odehrál před židovskou školou Ozar Hatora v rezidenční čtvrti Bonnefoy kolem 08:00 SEČ, krátce před začátkem vyučování.

Podle žalobce Michela Valeta zemřeli třicetiletý učitel, jeho dva synové ve věku tři a šest let a desetiletý školák; jedním z těžce zraněných je sedmnáctiletý mladík.

Pachatel se podle svědků na místě činu pohyboval na černém skútru. Média proto případ spojují s vraždami francouzských vojáků, jež se za podobných okolností udály v posledních dnech.

Na místo neštěstí se vydal francouzský ministr vnitra Claude Guéant, který už nařídil zpřísnění bezpečnostních opatření v okolí všech židovských škol ve Francii. Pro cestu do Toulouse se rozhodl i prezident Nicolas Sarkozy, kterého příští měsíc čeká souboj o znovuzvolení do funkce hlavy státu. Do města dorazí i jeho levicový protikandidát François Hollande.

Policisté na místě neštěstíPolicisté na místě neštěstí | ctk

Francouzský vrchní rabín Gilles Bernheim agentuře AFP řekl, že je vraždou hluboce otřesen. Stejně se vyjádřil i Izrael, který volá po okamžitém vyšetření incidentu.

Vzhledem k okolnostem dnešního útoku se spekuluje o tom, zda má čin něco společného s vraždami vojáků, které se nedávno odehrály ve městě a v jeho okolí. Střelec na motocyklu, podobný dnešnímu útočníkovi v Toulouse, ve čtvrtek zabil v nedalekém městě Montauban dva parašutisty a třetího těžce zranil. Minulý týden byl v Toulouse zavražděn jiný parašutista ze základny Franzacal. Oběti patřily k různým plukům, které vysílaly vojáky do Afghánistánu. Média uvedla, že útoky na vojáky byly spáchány stejnou zbraní.

Fakt, že mezi všemi těmito incidenty existuje jistá podobnost, připustil ministr vnitra Guéant. O podobnostech hovořil i prezident Sarkozy. Média spekulují, že zbraň, kterou se střílelo dnes, mohla být totožná s tou, jíž byli zavražděni vojáci.

Reportér televizní stanice France 24 uvedl, že na místě dnešní střelby zasahují desítky policistů a také helikoptéra, která pátrá po uprchlém motocyklistovi. Podle reportéra vraždy francouzských vojáků i dnešní útok před židovskou školou mají zjevně rasový podtext, protože všechny oběti byly příslušníky různých etnických menšin.