Superúterý závod vyjasnilo, ale nerozhodlo

O krok blíže k vítězství. Romney získal největší část delegátů na srpnový nominační sjezd strany v Tampě, o kterých se v superúterý rozhodovalo

O krok blíže k vítězství. Romney získal největší část delegátů na srpnový nominační sjezd strany v Tampě, o kterých se v superúterý rozhodovalo Zdroj: reuters

Nejnabitější den letošních amerických primárek sliboval zlom v souboji o prezidentskou nominaci. Strategický význam superúterý využil i Barack Obama, který těsně před hlasováním svolal svou první letošní tiskovou konferenci v Bílém domě. Rozhodující bitva se ale odkládá. Zatím je jasné, že o prezidentskou nominaci se poperou Mitt Romney a Rick Santorum. Jedině oni dva mají šanci získat na republikánském sjezdu hlasy většiny delegátů. Newt Gingrich a Ron Paul jsou téměř bez šance.

Z deseti států, které v úterý volily, získal těsnou většinu Mitt Romney. Mimo domovské Massachusetts také Vermont, Virginii, Idaho, Aljašku a Ohio. Tam mu při sčítání šlapal na paty Rick Santorum, který se nakonec musel spokojit s výhrou ve třech státech. Suverénní vítězství v domovské Georgii si pak připsal Newt Gingrich.

Po sečtení hlasů povzbuzovali kandidáti své příznivce tradičními vítěznými hesly. „Nezklamu vás. Tuhle nominaci získám,“ hlásal Romney. „Věřím, že jsem jediný kandidát schopný postavit se v debatě Obamovi,“ zaznělo od Gingriche. „Nechci být nejmocnějším mužem v téhle zemi, chci tu moc vrátit vám,“ sliboval Santorum.

K bezproblémovému získání nominace na srpnovém republikánském sjezdu musí kandidát získat nadpoloviční většinu delegátských hlasů, konkrétně 1144. Úterý, kdy bylo v jeden den v sázce 405 z nich, proto bylo zásadním dnem. Po přičtení zisků z předchozích kol má zatím nejblíž k pokoření hranice Mitt Romney s 415 jistými hlasy. Druhý Rick Santorum zaostává se 176. Gingrichovi se sice podařilo přehoupnout se přes stovku, ani on, ani Ron Paul se sotva padesáti hlasy ale nemají reálné šance.

Maraton primárek je však sotva na pomyslném jednadvacátém kilometru, státy budou volit až do konce června. V nadcházejícím týdnu se bude hlasovat ve třech jižních státech a na Havaji.

Vítězství republikánských kandidátů v jednotlivých státechVítězství republikánských kandidátů v jednotlivých státech | e15

Gingrich souboj s králíčky nezvládá

Ani aljašský hlas Sarah Palinové nepomohl v úterý Newtu Gingrichovi k výraznějšímu zisku. Politikovi, který se ještě před pár týdny vyhříval v centru pozornosti a seriózně konkuroval Mittu Romneymu, se podařilo zvítězit jen doma v Georgii a jeho matematické šance na získání nominace jsou prakticky vyloučené. Gingrich ale neztrácí pověstnou dobrou náladu a ze závodu neodstoupil, jak někteří předpovídali. Naopak, na cestách ho začne doprovázet vládní ochranka, čímž alespoň formálně získal punc vážného kandidáta.

Svůj způsob vedení kampaně Gingrich přirovnal k želvě pomalu postupující k cíli, zatímco jeho protivníci jsou podle něj „králíčci“. Svou želví pozornost teď upírá na jižní státy Alabamu, Mississippi a Kansas, které budou volit v nejbližších dnech a kde má větší podporu než Romney. Někteří politologové ale poukazují na to, že Gingrichovo setrvání v závodě navzdory mizivé šanci na úspěch de facto ubírá hlasy Ricku Santorumovi, protože rozštěpuje republikány, kteří hledají alternativu k Romneymu.