Tlak na daňové ráje roste. Andorra zavede první přímou daň

Banka Crédit Andorra

Banka Crédit Andorra Zdroj: CC BY-SA 3.0: Kippelboy - Wikimedia Commons

Andorra, malé knížectví ležící mezi Francií a Španělskem, je připravena poprvé v historii zavést daň z příjmu fyzických osob. Uvedl to na setkání s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem předseda výkonné rady Andorry Antoni Martí. Se svým návrhem přichází země v době, kdy se evropské mocnosti snaží zakročit proti daňovým rájům.

Hollande je rovněž jednou z hlav státu Andorra, tzv. suzerénem. Druhým suzerénem je španělský biskup ze Seu d'Urgel Joan Enric Vives Sicília.

Martí podle prohlášení, které zveřejnil úřad francouzského prezidenta, slíbil, že předloží parlamentu do 30. června zákon o vytvoření daně z příjmu fyzických osob. Andorra tak chce postupně svůj daňový systém dát do souladu s mezinárodními normami, napsala agentura AP.

Andorra není oficiálně členem Evropské unie. Platí se zde však eurem. V zemi žije téměř 85 tisíc obyvatel a hlavním zdrojem příjmů je turistika. Turisté sem přijíždějí lyžovat a za nákupy.

V zemi se neplatí žádné přímé daně. Významnou roli v místní ekonomice tak stejně jako v dalších daňových rájích hraje bankovnictví.

Evropské země kvůli krizi obracejí pozornost na daňové úniky svých občanů, aby co nejvíce zvýšily své příjmy. Německo jedná se Švýcarskem o daňové smlouvě, britský premiér David Cameron tlačí na zámořská území Spojeného království, aby změnila svou daňovou politiku. Se stoupajícím tlakem na stávající daňové ráje se ale objevují další země, které nabízejí Evropanům úkryt pro jejich bohatství. Nově se prosadily například Gibraltar či Spojené arabské emiráty.