Trump podepíše příkaz na obnovení tajných věznic CIA

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: reuters

Donald Trump
Protesty proti zvolení Donalda Trumpa
Protesty proti zvolení Donalda Trumpa
Trumpova inaugurace
VIDEO: První projev prezidenta USA Donalda Trumpa s českými titulky
6
Fotogalerie

Nový americký prezident Donald Trump se chystá podepsat exekutivní příkaz, který by mohl vést k obnovení programu výslechů podezřelých z terorismu v tajných věznicích Ústřední zpravodajské služby (CIA) v zahraničí. S odvoláním na své zdroje z Trumpovy administrativy o tom informovala agentura Reuters. Agenti CIA by v budoucnu možná mohli opět používat i techniky, které mnozí považují za mučení.

Exekutivní příkaz, který se podle Reuters a několika dalších amerických médií včetně The New York Times a The Washington Post chystá Trump podepsat, by anuloval dekrety prezidenta Baracka Obamy, kterými bývalá hlava státu zrušila věznice CIA v zahraničí a zakázala používání sporných výslechových technik. Podpis příkazu by sám o sobě program CIA neobnovil, otevřel by k tomu ale právní cestu, poznamenala agentura AFP.

Tajné věznice v zahraničí provozovaly Spojené státy za předchozího republikánského prezidenta George W. Bushe během takzvané války proti terorismu po útocích z 11. září 2001. Jednou z technik, která se při výslechu podezřelých z terorismu používala, byl i takzvaný waterboarding, při kterém je u vyslýchaného vyvoláván pocit, že se topí.



V roce 2014 senátní výbor pro kontrolu zpravodajských služeb dospěl k závěru, že technika není účinná při získávání informací a CIA mohla potřebné údaje získat i jinou cestou. Podle agentury Reuters se proti znovuzavedení výslechové techniky staví řada vysoce postavených členů tajných služeb. Trump se nicméně k této metodě hlásil už během předvolební kampaně. Jeho nový ministr obrany James Mattis ale rovněž waterboarding považuje za neúčinný.

Exekutivní příkaz, který by měl Trump podepsat v následujících dnech, podle Reuters umožní také další fungování námořní základny Guantánamo na Kubě, kde USA drží podezřelé z terorismu. Bývalý prezident Barack Obama sliboval Guantánamo, kde nyní pobývá už jen 41 vězňů, zavřít.

Video placeholde
VIDEO: První projev prezidenta USA Donalda Trumpa s českými titulky • YouTube.com