Trump se v debatě republikánů ocitl v defenzivě, bodovala Fiorinaová

debata republikánů

debata republikánů Zdroj: ctk

Energický nástup jediné ženy v táboře kandidátů Carly Fiorinaové a defenzivní pozice unaveně působícího lídra průzkumů Donalda Trumpa charakterizovaly podle amerických komentátorů druhou republikánskou televizní debatu. Konkurenti se více než v té první pouštěli do kritiky Trumpa, ze střetů však s výjimkou Fiorinaové nevyšel jasný vítěz.

Trump se podle komentátorů během noční debaty na televizní stanici CNN ocitl v opačné pozici, než byl v srpnové premiéře, kdy přenos vysílala televize Fox News.

„Poprvé od svého pohádkového vzestupu na dominantní pozici vypadal Trump znechuceně a unaveně a opíral se o svůj pultík, zatímco se ostatní jeden po druhém chystali na něho zaútočit,“ napsal analytik Glenn Thrush na portálu Politico. Podle něho mohla na miliardáře dopadnout náročná kampaň, od jejíhož červnového začátku je takřka všudypřítomný, zatímco dříve byl zvyklý na poněkud volnější životní styl.

Začátek Trumpova konce?

Někteří komentátoři vidí v Trumpově výkonu možný konec jeho vzestupu. Mezi voliči oblíbený realitní magnát sice jako minule dostal od moderátorů největší prostor, když hovořil přes 19 minut, rozdíly proti ostatním kandidátům ale už nebyly tak velké - bývalý guvernér Floridy Jeb Bush mluvil 16 minut a manažerka Fiorinaová, která do první debaty elitních kandidátů vůbec nebyla pozvána, měla slovo téměř 14 minut.

Právě ona byla podle komentářů nejvýraznějším zjevem středeční noci, když rázně a přesvědčivě hájila své názory a pouštěla se do většinou vyhraných konfrontací s ostatními kandidáty. Trumpovi na jeho dřívější kritickou poznámku k jejímu vzhledu odpověděla slovy, že si jeho slova budou pamatovat všechny ženy ve Spojených státech. Když se pak snažil konflikt uhasit dovětkem, že je tvář Fiorinaové krásná, s chladným výrazem hleděla do publika a nedala najevo jakékoli emoce.

To byl jeden z mála okamžiků kampaně, kdy byl Trump viditelně v úzkých

„To byl jeden z mála okamžiků kampaně, kdy byl Trump viditelně v úzkých. A zároveň to ukázalo, jak moc se změnila dynamika republikánského (předvolebního) boje vzestupem Fiorinaové,“ napsala komentátorka listu The Washington Post Vanessa Williamsová.

Zklamáním byl pro analytiky výkon jednoho z očekávaných favoritů primárek Jeba Bushe, který se v posledních týdnech musí vyrovnávat s poklesem voličských sympatií v průzkumech. Zatímco ještě v červenci je vedl, nyní je s jednociferným skóre třetí za suverénně vedoucím Trumpem a druhým bývalým neurochirurgem Benem Carsonem, jenž v debatě působil velmi uvolněným dojmem.

Bush se sice pouštěl do slovních soubojů a skákal do řeči svým soupeřům daleko více než v první debatě, výsledek ale nebyl nijak přesvědčivý. „Republikánská debata může být začátkem Bushova konce,“ nadepsal svůj komentář v listu Los Angeles Times David Horsey, podle něhož našel Trump na všechny Bushovy připravené útoky snadnou odpověď a ze vzájemných slovních půtek vyšel jako vítěz.

Zahraniční tisk: Trump republikánům prohrál volby