Trump vyhrál v třech ze čtyř států, u demokratů překvapil Sanders

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: CTK

Republikánský favorit Donald Trump zvítězil s pohodlným náskokem ve třech ze čtyř států, kde republikánští voliči rozhodovali o stranické nominaci. Pouze v Idahu za svým konzervativním rivalem Tedem Cruzem výrazně zaostal. Jasným poraženým je Marco Rubio podporovaný vedením Republikánské strany. U demokratů, kteří hlasovali ve dvou státech, nečekaně překvapil Bernie Sanders. Tento liberál totiž Hillary Clintonovou porazil v důležitém Michiganu, v Mississippi s ní ale drtivě prohrál.

I přes značný Sandersův úspěch si Clintonová díky podpoře superdelegátů, kteří se nemusí řídit výsledkem hlasování, zajistila v Michiganu více delegátských hlasů. V tomto průmyslovém státě oba kandidáti svedli souboj o 130 delegátů, dalších 17 hlasů pak z tohoto státu připadá na superdelegáty. Sanders si z Michiganu odvezl 69 delegátských hlasů a Clintonová 61, k tomu ale ještě získala nejméně deset superdelegátů. Propočet portálu The Green Papers podporu zbývajících sedmi superdelegátů neupřesňuje.

V Mississippi, které má 36 delegátských a pět superdelegátských hlasů, Clintonová vyhrála nad Sandersem s náskokem 66 procentních bodů. Zajistila si tak 32 delegátů, zatímco Sanders pouze čtyři. Podle The Green Papers již Clintonové vyslovili podporu čtyři superdelegáti a Sandersovi jeden, podpora zbývajícího superdelegáta známa není.

Jasným vítězem na Havaji je Trump

Republikáni v úterý svedli stranický souboj rovněž v Michiganu a Mississippi, vedle toho svého favorita vybírali ještě v Idahu a na Havaji. Jasným vítězem je Trump, který získal po částečném započítání výsledků z Havaje nejméně 72 delegátů, úspěchu s přinejmenším 58 delegáty dosáhl i Cruz, který s náskokem 17 procentních bodů porazil realitního magnáta v Idahu.

Jasným poraženým v republikánském táboře je Marco Rubio, který má podporu vedení strany. Nejenže nedokázal uspět ani v jednom ze čtyř států a bez započítání Havaje, odkud konečný přepočet není k dispozici, nezískal ani jednoho delegáta, tak ve dvou státech skončil poslední až za třetím Johnem Kasichem. Ten naopak v Michiganu jen těsně zaostal za druhým Cruzem, z tohoto státu si připsal 17 delegátů.

K získání prezidentské nominace Demokratické strany je potřeba 2383 delegátů. Clintonová má podle propočtů agentury AP 1221 delegátů včetně superdelegátů, a to i superdelegátů ze států, kde se ještě nehlasovalo. Sanders má zatím i se superdelegáty 571 delegátských hlasů, volební klání ale nadále nepovažuje za prohrané. U republikánů postačuje na nominaci 1237 delegátů, Trump jich má aktuálně 458, Cruz 359, Rubio 151 a Kasich 54.