U Evropanů Obama jasně vede, Romney by propadl

Mitt Romney, Barack Obama

Mitt Romney, Barack Obama Zdroj: profimedia.cz

Souboj Baracka Obamy s Mittem Romneym o prezidentské křeslo by v Evropě jasně vyhrála stávající hlava státu. Obama je v Evropě populárnější než doma ve Spojených státech – na starém kontinentu by kandidát demokratů získal 75 procenta hlasů, zatímco jeho republikánský rival Mitt Romney jen osm procent. Ukazují to výsledky každoročního průzkumu Transatlantické trendy, který pořádá americká organizace German Marshall Fund (GMF).

Přestože Obama je u Evropanů stále oblíbený, tak jeho popularita v Evropě od jeho nástupu do funkce v roce 2009 klesá. Zatímco ve Spojených státech souhlas s jeho zahraniční politikou poklesl od roku 2009 jen z 57 na 54 procent, tak mezi Evropany byl propad mnohem výraznější: z 83 na 71 procent.

Průzkum rovněž ukázal, že zatímco v Evropské unii 65 procent lidí uvedlo, že se cítí osobně zasaženo současnou ekonomickou krizí, tak ve Spojených státech to bylo rovných 79 procent dotázaných.

Většina Američanů (52 procent) podle výsledků nesouhlasí s tím, jak prezident a jeho administrativa k řešení ekonomických potíží přistupují. V rámci Evropy s reakcí svých vlád nesouhlasí 56 procent lidí.

Výzkum byl uskutečněn v červnu v USA, Turecku, Rusku a ve 12 členských státech Evropské unie. Česko zahrnuto nebyla - šlo o Británii, Slovensko, Španělsko, Švédsko, Rumunsko, Portugalsko, Polsko, Nizozemsko, Itálii, Německo, Francii a Bulharsko.