Ukrajinská armáda zahájila soustředěný útok na Doněck, bojuje se i v centru

Ukrajinská armáda v centru Slavjansku. Nyní se přibližuje k Doněcku

Ukrajinská armáda v centru Slavjansku. Nyní se přibližuje k Doněcku Zdroj: CTK

Ukrajinské ozbrojené síly podle agentur zahájily útok s cílem proniknout do bašty proruských separatistů Doněcka. Prudké boje s nasazením tanků se odehrávají ve čtvrti u tamní železniční stanice. Již brzy dopoledne svědci informovali o silných explozích ve městě. Jde o první velký ozbrojený střet v oblasti od čtvrtečního sestřelení malajsijského civilního letounu nad Doněckou oblastí.

Jeden z vůdců samozvané „Doněcké lidové republiky“ Sergej Kavtaradze uvedl, že do města se snaží proniknout přinejmenším čtyři tanky a obrněné transportéry vládních sil. Zpravodaj agentury Reuters na druhé straně viděl dva tanky povstalců, které mířily k železniční stanici. Řada minibusů zároveň k místu přivážela desítky ozbrojenců, zatímco civilisté odtud prchali.

Mluvčí ukrajinské „protiteroristické operace“, jak vládní strana označuje vojenské tažení proti povstalcům, Vladislav Selezňov se podle agentury omezil na sdělení, že operace je „v aktivní fázi“, ale odmítl komentovat zprávy, že jednotky vstoupily do povstalecké bašty Doněcka.

„Aktivní fáze protiteroristické operace pokračuje. Nebudeme oznamovat žádné pohyby jednotek,“ prohlásil Selezňov.

"Zatím" jen čtyři mrtví

Operace má zatím podle ukrajinských médií čtyři mrtvé civilisty a neupřesněný počet raněných. V oblastech bojů je citelný nedostatek lékařů a sanitních vozů, napsal zpravodajský server Cenzor. Granáty vybuchují nedaleko škol a nákupních center.

Několik železničních stanic ve městě bylo spěšně evakuováno, železniční zaměstnanci se uchýlili do podchodů. Podle ruských agentur se bojuje i v centru Doněcka a u autobusového nádraží. Obchody v Doněcku jsou uzavřeny, úřady nepracují a sklepy a provizorní kryty jsou plné lidí. Městská doprava nefunguje.

Šéf povstaleckých oddílů Igor Girkin-Strelkov novinářům sdělil, že armádní jednotky útočí i na několik obcí na předměstí Doněcka, které hoří. Postup pěchoty kryje dělostřelectvo, pozice radikálů jsou pod soustavnou palbou z houfnic a raketometů.

Doněcká radnice v prohlášení na internetu upozornila, že v okolí nádraží je nebezpečno, a jmenovala místa, kde se bojuje. Zároveň varovala obyvatele před vycházením z domů. „Žádáme obyvatele…, aby nevycházeli z domů a neopouštěli byty,“ vyzvala naléhavě. Sdělila také, že granáty poškodily jednu devítipatrovou budovu a že v místě byla přerušena hromadná doprava.

Doněck s Luhansk jsou metropolemi povstaleckých regionů - Doněcké a Luhanské republiky. Ukrajinské síly stahují obklíčení kolem obou měst a o víkendu se už tvrdé boje odehrávaly na okraji Luhanska. Ukrajinský prezident Petro Porošenko dal najevo, že chce během „protiteroristické operace“ obnovit kontrolu státu nad Doněckem.