V Maďarsku startuje program „nájemníkem ve vlastním bytě“

V Mďarsku se člověk může stát nájemníkem ve vlastním bytě

V Mďarsku se člověk může stát nájemníkem ve vlastním bytě Zdroj: Kolaz E15

Bezplatná infolinka maďarské státní agentury pro správu nemovitostí, které tamní banky zařadily do programu nuceného prodeje bez exekucí, má napilno.

Linka sice existuje od prosince, ale po zveřejnění zprávy, podle níž banky v průběhu uplynulých dvou týdnů už do tohoto programu vybraly byty či domy, se počet volajících zdvojnásobil a dosáhl tří tisíc. Agentura založená v loňském roce očekává konkrétní transakce už v tomto měsíci. Její mluvčí Edit Ternyáková informovala, že agentura momentálně zaměstnává 11 lidí, ale to se bude měnit v závislosti na množství bytů vybraných do tohoto programu. Informace o konkrétních nemovitostech a jejich vlastnících, ze kterých se pravděpodobně stanou nájemníci, ani agentura, ani banky nezveřejňují.

Ve smyslu zákona přijatého v minulém roce mají banky od letošního ledna každý čtvrtek vybrat nemovitosti, na které si klienti vzali hypoteční úvěr v devizách, avšak nedokážou své závazky splácet. Do této skupiny mohou zařadit letos tři procenta, v příštím roce čtyři a v roce 2014 až pět procent bytů sloužících jako záruka. Majitelé bytů, které banky vybraly, mohou vzápětí požádat Národní agenturu pro správu prostředků, aby tyto byty odkoupila a aby v nich mohli zůstat jako nájemníci.

Nájemníkem se člověk v bývalém vlastním bytě stane nejpozději 90 dní po podání žádosti. Banka přeruší všechny exekuční kroky vedené proti novopečenému nájemníkovi a později, do dvou let, pokud se finanční situace původního majitele zlepší, naskytne se mu možnost získat byt zpět do osobního vlastnictví. V tomto roce má agentura z rozpočtu na koupi bytů k dispozici tři miliardy forintů. Podle Ternyákové je možné počítat ze začátku s osmi tisíci byty, do roku 2014 by měla agentura takto odkoupit 25 tisíc nemovitostí. Maďarská národní banka ke konci minulého roku registrovala devizové hypoteční úvěry v souhrnné hodnotě 4,9 bilionu forintů. Přičemž 144 tisíc úvěrů v celkové hodnotě 700 miliard forintů patří do problematické kategorie, u níž se splátky zdržely alespoň o 90 dní.

Situaci komplikuje fakt, že konkrétní podmínky této beztak mimořádně složité transakce mezi dlužníkem, bankou a agenturou stále nejsou známé. To je vina vlády, jelikož vládní nařízení s detaily stále chybí. Jde například o výši nájemného nebo stanovení postupu pro případ, že nájemník nebude schopný platit ani nájemné. Rovněž zatím nikdo netuší, kolik zaplatí agentura za byt bance, a kdyby k tomu došlo, za kolik odkoupí dočasný nájemník byt, který mu původně patřil.