Ve východní části Halabu pokračují nálety, rostou počty obětí

následky bojů o Halab (Aleppo) v Sýrii

následky bojů o Halab (Aleppo) v Sýrii Zdroj: čtk

boje o Halab, Sýrie
boje o Halab, Sýrie
boje o Halab, Sýrie
boje v syrském Halabu
boje o Halab, Sýrie
10
Fotogalerie

Ve východní části syrského města Halab ovládané povstalci zahynulo podle lékařských zdrojů v posledních třech dnech více než 280 lidí. Sever a východ tohoto města jsou nadále terčem bombardování, jež bylo zvláště silné během noci na dnešek. Ve čtvrtích, které jsou v rukou rebelů, začínají podle organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) docházet potraviny a zdravotnické potřeby.

Bíbars Mišal z civilní obrany agentuře Reuters řekl, že letadla bombardovala povstalecké části města celou noc. "Je to stále stejné, zejména v noci je bombardování intenzivní, je stále prudší, používají všechny druhy zbraní - fosfor, napalm a barelové bomby," řekl Mišal.

Pro Sýrii bylo 9. září vyjednáno příměří, ale od 19. září se znovu bojuje. Podle bilance SOHR od té doby zahynulo v Halabu a jeho okolí nejméně 237 osob, z nich 162 v povstalecké části Halabu. Mezi mrtvými je mnoho civilistů, k nimž patří 38 dětí, zraněno je na 400 lidí. Syrská armáda minulý čtvrtek zahájila masivní ofenzivu proti východnímu Halabu a do bojů jsou zapojena také ruská letadla. Po nočních útocích ve městě propuklo několik požárů.

Dětský fond OSN UNICEF upozornil, že v důsledku bojů není východní Halab zásobován dva měsíce a od soboty tam lidé nemají přístup ani k vodě.

"Nemocnice jsou pod velkým tlakem, protože přibývá zraněných a chybí krev a rovněž specialisté na transfúze. Z toho důvodu se u některých vážně zraněných okamžitě provádí amputace," sdělil zdravotnický zdroj reportérovi agentury AFP.

Podle pediatra Abdara Rahmána, který pracuje pro Syrskou arabskou lékařskou společnost (SAMS), je ve východní části Halabu jen 30 doktorů. Na dnešní tiskové konferenci v Ženevě zdůraznil, že tato hrstka zbývajících lékařů má nedostatek zdravotnického vybavení a naléhavě potřebných léků pro stovky zraněných. Osmi ještě fungujícím nemocnicím, z nichž některé jsou kvůli náletům prozatímně zřízené v podzemí, se rapidně tenčí zásoby paliva pro generátory zajišťující elektrickou energii.

Rahmán rovněž řekl, že v této části města je pro těhotné ženy a 85 tisíc dětí k dispozici jediný porodník a dva pediatři. Rychlou evakuaci mimo Halab potřebuje nejméně 40 zraněných osob.

Téměř tři stovky obětí za tři dny

Podle zdokumentovaných údajů SAMS bylo ve východním Halabu za poslední tři dny zabito více než 280 lidí. Jen v neděli prý utrpělo zranění na 400 osob, včetně 61 dětí.

Ceny potravin v Halabu kvůli nedostatku nepřestávají růst - balíček sedmi placek arabského chleba stál minulý týden 350 syrských lir (17 korun), nyní stojí 500 lir.

Západní státy na půdě OSN v neděli obvinily z odpovědnosti za násilí v Sýrii Rusko. Stálá velvyslankyně USA při OSN Samantha Powerová řekla, že to, co Rusko podporuje a co dělá v Halabu, není boj proti terorismu, nýbrž barbarství. Její ruský protějšek Vitalij Čurkin naopak odpovědnost za situaci připsal mezinárodní koalici vedené Spojenými státy.