Věřitelé Řecka vzdorují tlaku MMF na větší odpisy dluhopisů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: MorgueFile.com

Jednání s držiteli řeckých dluhopisů se protahují. Věřitelé nejzadluženějšího člena eurozóny vzdorují Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF), který po nich chce akceptování vyšších odpisů hodnoty řeckých bondů. O situaci informovala agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje blízké jednání.

Vše se tak nyní točí na detailech výměny dluhopisů. Věřitelé Řecka by měli odepsat 50 procent současné čisté hodnoty dluhopisů a zbývající bondy směnit za hotovost a nové dluhopisy s třicetiletou platností. Kupon nových dluhopisů je zatím také nejasný. MMF navrhuje čtyři procenta, investoři chtějí 4,5 až 5,5 procenta. Podle informací deníku Financial Times jsou obě strany zatím velmi daleko dosažení kompromisu.

Celá operace s výměnou dluhopisů je součástí druhého záchranného balíčku pro Řecko za 130 miliard eur. Evropští státníci odhadli, že odpis poloviny dluhu v soukromých rukách by umazal přibližně 100 miliard eur z řeckého dluhu ve výši 350 miliard eur. MMF nedávno uvedl, že pokud nedojde k odpisu řeckého dluhu, vyšplhá se příští rok na dvojnásobek hrubého domácího produktu.

Lídři Evropské unie doufali, že se jim povede vyjednávání uzavřít do konce roku. Řecko totiž 20. března čeká splacení dluhopisů za 14,4 miliardy eur a politici doufali, že pokud v dostatečném předstihu dotáhnou jednání do konce, nebudou Atény muset platit celou částku.

Držitelé dluhopisů by podle plánu měli dostat nové dluhopisy s delší dobou splatnosti za 70 miliard eur, což představuje 35 procent nominální hodnoty dluhopisů v držení soukromých institucí, která činí 206 miliard eur. Ekvivalent 15 procent nominální hodnoty dluhopisů by byl vyplacen v hotovosti, zbylých 50 procent se má odepsat.

Objevují se však investoři, kteří s postupem nesouhlasí. Madridský Vega Asset Management, který je hedgeovým fondem s největším objemem řeckých dluhopisů v držení, hrozí Řecku žalobou, pokud politici budou nadále trvat na odpisu poloviny hodnoty řeckého dluhu. Vega Asset Managementu se nelíbí, že ECB či MMF odmítají z řeckých dluhopisů ve svém držení odepsat jediný cent. Vega Asset Management na protest vystoupil z organizačního výboru, který vedl vyjednávání o odpisu řeckého dluhu.