Vítěze Oscarů znají předem dva lidé na světě. Ve hře jsou i tajné trasy

Soška Oscar, ilustrační foto

Soška Oscar, ilustrační foto Zdroj: comedysportzphilly.com

Společnost PwC letos slaví 81 let, během nichž z pověření americké Akademie filmového umění a věd sčítá hlasovací lístky pro udílení Oscarů. Brian Cullinan a Martha L. Ruiz, partneři PwC, jsou jediní dva lidé na světě, kteří letos budou znát vítěze před samotným udílením cen.

Slavnostní vyhlášení proběhne v živém televizním přenosu vysílaném americkou stanicí ABC v neděli 22. února 2015 v 16 hodin odpoledne kalifornského času (v pondělí v jednu hodinu ráno středoevropského času).

Jak to celé probíhá?

Vyplněné hlasovací lístky jsou doručeny PwC. Vedoucí sčítacího týmu pak ručně zpracují hlasy podle pravidel stanovených Akademií. V rámci bezpečnostních opatření jsou připraveny dvě kompletní sady obálek se jmény vítězů.

Partneři PwC je doručí na místo vyhlášení cen po dvou různých tajných trasách. A pro jistotu se vedoucí sčítacího týmu naučí jména všech vítězů cen Akademie nazpaměť.

Identita vítězů Oscarů je držena v tajnosti až do okamžiku vyhlášení výsledků v průběhu živého televizního přenosu. Během slavnostního představení jsou Cullinan a Ruiz v zákulisí a vydávají obálky se jmény vítězů přímo do rukou jednotlivých účinkujících ve chvíli, kdy vcházejí na jeviště.

Tradiční role

PwC tak pokračuje ve své tradiční roli, kdy zastřešuje celý hlasovací proces od shromažďování hlasovacích lístků až po zachování důvěrnosti výsledků.

Dlouhodobě zavedený systém PwC zaručuje přesné sečtení všech hlasovacích lístků na tajném místě, aby byl zaručen nejvyšší možný stupeň důvěrnosti, objektivity a přesnosti. Během celé doby, co Akademie s PwC na sčítání spolupracuje, prý nedošlo k bezpečnostnímu pochybení.