Vrazi Litviněnka možná poškodili i zdraví mnoha Londýňanů

Litviněnko

Litviněnko Zdroj: ctk

Zdraví stovek až tisíců obyvatel Londýna mohli poškodit vrazi bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka, když přenášeli radioaktivní polonium napříč metropolí. Uvedl to právník Richard Horwell, který pracuje pro londýnskou policii a podílí se na vyšetřování úmrtí Litviněnka, jenž byl otráven na podzim roku 2006 v Londýně.

„Nikdy se nedozvíme, jak nebezpečně byla veřejnost vystavena poloniu a jaké dlouhodobé následky to může mít pro Londýňany,“ řekl podle agentury AP Horwell. Scotland Yard si podle něj přeje, aby Británie mohla postavit před soud dva Rusy, které viní z použití plutonia k zabití Litviněnka.

Podle britských úřadů existují důkazy, že bývalí ruští agenti Dmitrij Kovtun a Andrej Lugovoj otrávili kritika Kremlu Litviněnka izotopem radioaktivního polonia 210. Látku mu prý přimíchali do čaje během schůzky, která se na podzim roku 2006 konala v jednom z londýnských hotelů.

Agent přeběhlík

Litviněnko jako agent pracoval nejdříve pro Sovětský svaz a pak pro Rusko, později ale začal kritizovat vedení své země i poměry v rozvědce. Nakonec v roce 2001 získal politický azyl v Británii, přijal britské občanství a pracoval pro tajnou službu MI6.

Umírající Litviněnko obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že jej nechal zabít. Kreml vždy popíral, že by byl do případu zapleten, stejně jako Lugovoj a Kovtun, které Rusko odmítlo vydat. Litviněnkův případ vedl k diplomatické roztržce mezi Londýnem a Moskvou a vztahy obou zemí komplikuje dodnes, přestože první vyšetřování přímo Rusko neobvinilo. Letos v lednu ale začalo nové a důkladnější vyšetřování, které prý na zapojení Moskvy jasně ukazuje. Vyšetřování vede britský soudce Robert Owen, který má zveřejnit závěry šetření do konce roku.

Zapomenuté zločiny Vladimira Putina