Vstupenky na olympiádu v Riu proti Londýnu zlevní

Pro královnu. Atletické soutěže přivítá stadion João Havelange

Pro královnu. Atletické soutěže přivítá stadion João Havelange Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Garres via Flickr

Organizační výbor letních olympijských her v Rio de Janeiru, které se konají za dva roky, zveřejnil ceny vstupenek. Jak se očekávalo, jsou výrazně levnější než v roce 2012 na hrách v Londýně.

Do prodeje půjde kolem 7,5 milionu lístků. Z nich polovina bude stát méně než 24 eur, uvedl organizační výbor. Z tohoto pohledu jsou ceny podobné jako v Londýně, tam ceny lístků na méně atraktivní sporty začínaly na 25 eurech.

O poznání nižší jsou však maximální ceny na nejsledovanější události. Tou je vždy zahajovací ceremoniál. V Rio de Janeiru návštěvník úvodní akce za lístek na nejlepší místo zaplatí 1500 eur, v Londýně byly vstupenky o tisíc eur dražší.

Druhou nejočekávanější událostí olympiády je finále běhu na 100 metrů mužů. I v tomto případě se ceny vstupenek značně liší. Na Estádio Olímpico Joao Havelange budou nejdražší lístky za 400 eur, na londýnském stadionu stála nejlepší místa tisíc eur.

Ceny vstupenek u vybraných sportůCeny vstupenek u vybraných sportů | E15

Ceny vstupenek na jednotlivé sporty se liší olympiádu od olympiády. Důvodem je, že v každé zemi jsou populární jiné sporty. Zatímco v Londýně se vedle atletiky platilo nejvíce za veslování a dráhovou cyklistiku, v Rio de Janeiru se jako divácky nejvíce atraktivní jeví volejbal a basketbal. A opět pochopitelně atletika.

Vstupenky se budou prodávat v několika etapách. Jako první budou mít možnost nákupu Brazilci a to v březnu příštího roku. V první polovině roku 2015, termín bude ještě upřesněn, se budou prodávat vstupenky prostřednictvím jednotlivých olympijských výborů v každé zemi. V lednu 2016 se budou zbylé lístky doprodávat prostřednictvím celosvětového internetového prodeje.