Vučić na kamenování v Potočari zapomněl, chce spolupráci s Bosnou

Dav v bosenské Srebrenici házel na srbského premiéra Aleksandara Vučiće kamení

Dav v bosenské Srebrenici házel na srbského premiéra Aleksandara Vučiće kamení Zdroj: ctk/AP

Srbsko si přeje co nejlepší vztahy s Bosnou a Hercegovinou. Po dnešním jednání se členy bosenského předsednictva, kolektivní hlavy státu, v Bělehradě to zdůraznil srbský premiér Aleksandar Vučić. V této souvislosti řekl, že na své kamenování před dvěma týdny v památníku obětem srebrenického masakru v Potočari už zapomněl.

„Věřím, že jsme otevřeli novou stránku naší společné budoucnosti,“ uvedl předseda srbské vlády na tiskové konferenci po setkání se zástupci tří konstitutivních národů v bosenském předsednictvu - Srbem Mladenem Ivaničem, který je nyní předsedou, Chorvatem Draganem Čovičem a Bosňákem Bakirem Izetbegovičem.

Podle Vučiče se dnes jednalo rovněž o ekonomických tématech, včetně konkrétních projektů. Sdělil také, že bylo dohodnuto i společné zasedání vlád obou zemí, které by se mělo konat v září.

Hledí do budoucna

Podle serveru bělehradské televize B92 Vučić novinářům řekl, že na útok v Potočari už zapomněl a „v přátelském duchu hledí do budoucna“.

„To, co se stalo, bylo nepříjemné a těžké, ale není to nic v porovnání s tím, co se stalo Srbům, Chorvatům a Bosňákům (dříve Muslimům), kteří ztratili své nejbližší. Pokud jsou tito lidé připraveni hledět do budoucnosti, pak by bylo směšné a hloupé, aby můj pohled nebyl upřen do budoucnosti,“ řekl k incidentu v Potočari srbský premiér.

Kameny a rozbité brýle

Během smutečního ceremoniálu, který se v Potočari konal 11. července - dvacet let po masakru, při němž bosenskosrbské síly povraždily na 8000 muslimských mužů -, začaly na Vučiče létat z davu kameny, z nichž ho jeden lehce zranil na obličeji a rozbil mu brýle. Premiér proto musel předčasně odjet.

V souvislosti s ujišťováním o vůli Bělehradu budovat přátelské vztahy s Bosnou a rozvíjet s ní spolupráci Vučić zdůraznil, že nechová nepřátelské pocity vůči bosňáckému představiteli Izetbegovičovi. „Nepokládám ho ani za špatného člověka ani za nepřítele. Ruka Srbska je podaná a bude podaná navždy,“ dodal.