„Vy jste pěknej šmejd, co?“ Londýnský starosta si zkomplikoval kariéru

Boris Johnson

Boris Johnson Zdroj: profimedia.cz

Velmi nejistě vystupoval londýnský starosta Boris Johnson v nedělním dopoledním televizním interview BBC s Eddiem Mairem. Rozhodily jej otázky směřující k jeho minulosti novináře, historickým přím s vedením konzervativců i budoucím premiérským ambicím.

Mair donutil Johnsona k přiznání, že jako novinář před dvěma dekádami upravoval k obrazu svému citace. „Lehce jsem upravil to, co někdo řekl. Je to ostudné a je mi to velmi líto,“ kál se starosta. Následně se Mair zeptal, zda Johnson lhal někdejšímu šéfovi Toryů Michaelu Howardovi ohledně podezření, že udržuje mimomanželský styk. „Proč se nebavíme o něčem jiném?“ ptal se rozladěný Johnson.

A tak Mair obrátil k jinému tématu. V roce 1990 Johnson vedl telefonní hovor se svým známým, který po něm požadoval soukromou adresu novináře News of the World, jehož chtěl fyzicky napadnout. Johnson mu ji podle záznamu poskytl. „Lidé se v soukromých hovorech baví o všemožných fantaziích,“ bránil se nervózní Johnson. „Vy jste pěknej šmejd, že jo?“ reagoval Mair. „…kdybychom měli více času, vše bych vysvětlil, protože vaše interpretace těchto věcí nejsou fér,“ řekl rozčilený Johnson.

Když byl vyzván k přímé odpovědi, zda chce být premiérem, Johnson odpověděl: „Chci, aby David Cameron vyhrál volby, což si zaslouží. Za těchto okolností je pro mě naprosto nesmyslné si dál dopřávat tento čím dál hysteričtější rozhovor,“ zakončil starosta.

Pro britská média je víkendové tápání politické hvězdy konzervativců tématem číslo jedna. Shodnou se především na tom, že hvězda začíná vyhasínat.

Boris Johnson v rozhovoru pro BBC:Get Adobe Flash playerZdroj: BBC

Radost v Bruselu, poprask v Londýně