„Vypadal úplně obyčejně, jen měl kalašnikov.“ Svědci popisují pařížské útoky

Teroristické útoky v Paříži: záchranáři zasahují před koncertní síní Bataclan

Teroristické útoky v Paříži: záchranáři zasahují před koncertní síní Bataclan Zdroj: ctk/ap

Nejtragičtějším ze série šesti atentátů, jimž v noci v Paříži podlehlo přinejmenším 126 lidí se stal útok v koncertní hale Bataclan, kde právě hrála americká rocková skupina Eagles of the Death Metal. Podle dosavadních informací zůstalo na místě asi 80 mrtvých. Francouzská média útok popisují jako „krvavou lázeň“.

„Jeden člověk byl na zemi, další byl zraněn do nohy, další na krku. Záchranáři se mu snažili pomoci, ale mezitím zemřel. A pak se zase začalo střílet. Vběhl jsem do první uličky a běžel jsem a běžel jsem a vběhl jsem do prvního otevřeného baru,“ vyprávěl agentuře AFP třicátník, který chtěl zůstat v anonymitě.

Další z hudebních fanoušků z Bataclanu Benoît Werner řekl, že viděl jednoho z útočníků z pěti metrů. „Vypadal úplně obyčejně, jen měl kalašnikov. Lehli jsme si do uličky mezi sedadly a plížili se pryč,“ řekl Werner, který byl na balkóně a podařilo se mu vyváznout živému. „Bylo to úplně neskutečné, když jsme vyšli ze sálu, viděli jsme mrtvoly,“ řekl AFP.

Podle francouzských médií se podařilo z Bataclanu asi 60 lidem uniknout tak, že se jeden po druhém dostali na střechu budovy. Hotely v okolí koncertní haly jsou plné šokovaných přeživších.

Zápas pokračoval až do konce

Další z teroristických útoků se odehrál u stadionu Stade de France, kde se právě hrál zápas Francie-Německo. Když se ozvaly exploze, diváci sebou škubli, ale nechápali ještě závažnost toho, co se děje.

Asi 25 minut po začátku jsme slyšeli exploze. Normálně se pokračovalo. Myslel jsem, že to je vtip

Prezidenta odvezla ochranka, nad stadionem kroužil vrtulník. Zápas pokračoval, i když okolí stadionu bylo uzavřeno. Po zápase byli vystrašení diváci na ploše, sledovali své telefony a snažili se vyhnout panice, informoval deník Le Figaro.

„Asi 25 minut po začátku jsme slyšeli exploze. Normálně se pokračovalo. Myslel jsem, že to je vtip,“ řekl 37letý Ludovic Klein z Limoges, který byl na zápase s desetiletým synem. „Evakuace proběhla v klidu,“ dodal.

Jako za války

V ulici de Charonne, dalším místě útoku, se ozvaly tři nebo čtyři dávky, pak jednotlivé výstřely. „Všude byla krev, na zemi lidé… Nevím, jestli byli mrtví, jsem ještě v šoku,“ řekl jeden z kolemjdoucích. Obyvatel ulice zveřejnil na Twitteru snímek pořízený z okna jeho bytu. Na zemi jsou vidět mrtvá těla zakrytá prostěradly.

„Šel jsem si něco koupit a viděl jsem s hrůzou těla na chodníku. Lidé z oken házeli prostěradla, aby je mohli zakrýt… Je to jako za války,“ uvedl podle Le Figaro mladík, který bydlí vedle ulice de Charonne.

Útočil profesionál

Dva zaměstnanci restaurace s rychlým občerstvením McDonald's na rohu ulic de la Fontaine-au-Roi a Faubourg-du-Temple vyprávějí, že ke střelbě došlo hned vedle bufetu. Na zemi byli prý mrtví lidé, slzy, křik, panika. Zaměstnanci utekli do prvního patra. Podle nich útok trval nejvýš minutu a půl.

„Byl jsem naproti v řeckém bufetu, když přišel muž a začal střílet na lidi na zahrádce restaurace,“ řekl další svědek. „Vešel do vedlejšího baru a když vyšel, viděl jsem na zemi mrtvá těla… Zasaženi byli i dva lidé v autě,“ dodal.

Britský list The Guardian mluvil s britským psychoterapeutem Markem Colcloughem, který byl také svědkem útoku v ulicie de la Fontaine. „Byl to levák a střílel v dávkách po třech až čtyřech výstřelech, zcela záměrně, profesionálně. Zastřelil tři nebo čtyři lidi na židličkách před restaurací. Viděli jsme, jak padli k zemi. Pak se otočil a střelil do jednoho auta. Pak vešel do restaurace. Otočil se doleva a doprava a pak začal střílet. V tu chvíli jsme padli k zemi. Bylo to 15, možná 20 výstřelů. Pak všechno ztichlo,“ řekl.

Franouzská zpravodajská televize iTele přinesla rozhovor s mužem, který byl poblíž stadionu Stade de France, když se ozvaly výbuchy. Ukázal poškozený telefon, který mu prý zachránil život, když zachytil šrapnel z nálože.