Vyšetřování Gazpromu kvůli dominanci se týká i Česka

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Mezi státy, v nichž Evropská komise šetří možné zneužití dominantní pozice na trhu s plynem ze strany ruského energetického gigantu Gazprom, je i Česká republika. Dnes to oznámila Evropská komise.

„Vyšetřování nyní pokrývá osm zemí. Jde o Polsko, Českou republiku, Slovensko, Maďarsko, Bulharsko a také Estonsko, Lotyšsko a Litvu,“ řekl mluvčí EK pro hospodářskou soutěž Antoine Colombani. Nevyloučil také, že by se experti mohli zabývat během šetření i situací v dalších státech.

Na co přesně se pracovníci komise v jednotlivých zemích a smlouvách mezi tamními firmami a Gazpromem zaměřují, nechtěl Colombani upřesnit s ohledem na stále probíhající vyšetřování.

O zahájení formálního šetření komise informovala v úterý v podvečer. K tomuto kroku se Brusel rozhodl na základě výsledků zářijových kontrol, které EK provedla v regionu střední a východní Evropy.

Podle komise na Gazprom padá podezření, že brání zprůchodnění toku plynu mezi zeměmi střední a východní Evropy a snaží se některým z nich překazit plány na rozšíření zdrojů dodávek.

Gazprom také zřejmě účtuje některým zemím neférově vysoké ceny tím, že nadále navazuje ceny svého plynu na světové ceny ropy. Ty v posledních letech na rozdíl od tržních cen plynu vesměs výrazně rostly.